Μέρκελ: Πριν από τη θερινή ανάπαυλα οι αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης

328

Την ελπίδα ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον όγκο και την κατανομή του Ταμείου Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα ληφθούν ήδη πριν από τη θερινή ανάπαυλα, εξέφρασε το απόγευμα της Παρασκευής (19/06) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Επίσης, η κ. Μέρκελ ζήτησε ακόμη σπουδή και σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και -όπως ανέφερε- κάποια κράτη – μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη σημερινή «εποικοδομητική» συζήτηση, η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε ακόμη την πρόταση της χώρας της και για το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πλαίσιο. «Το θέμα των διορθώσεων (rebate) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και το δίκαιο του ανταγωνισμού».

«Το κεντρικό ζήτημα», δήλωσε, «είναι εάν επιτρέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάχνει “παγκόσμιους πρωταθλητές”. Επαρκούν η γραφειοκρατία μας και το σύστημα στήριξης ώστε να αντιδράσουμε όπως πρέπει στην τρέχουσα κατάσταση;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και κατέληξε ότι πρέπει σύντομα να υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία στην ατζέντα της σημερινής συνόδου, η καγκελάριος αναφέρθηκε στην απόφαση για νέα εξάμηνη παράταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων έχει συνδεθεί με την πρόοδο στην «Διαδικασία του Μινσκ», η οποία -όπως είπε- δεν είναι επαρκής.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ