Μια εκθεσιακή «προσωπογραφία» μάς επανασυστήνει τον Ιωνα Δραγούμη

382

Θα αδικούσε κάποιος τον Ιωνα Δραγούμη αν έλεγε πως ακόμα και η μνήμη του επισκιάζεται από την επιθανάτια λάμψη του Βενιζέλου; Αν ισχυριζόταν ότι από συμπρωταγωνιστής κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, ο πολιτικός, συγγραφέας, διπλωμάτης και διανοητής έκοψε τελικά δεύτερος το νήμα της Ιστορίας, μετά τον Κρητικό; Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καλοστημένη έκθεση για την προσωπικότητά του, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, έρχεται να ρίξει φως σε αυτή τη χαρισματική μορφή, που είχε την «ατυχία» να συνυπάρξει στο σκηνικό με τον απόλυτο πολιτικά κυρίαρχο της προπολεμικής Ελλάδας. Αν και οι συνεντεύξεις Τύπου είναι πλέον σπανιότατες λόγω της αυστηρότητας των μέτρων, μια χούφτα συνάδελφοι περάσαμε το κατώφλι της αίθουσας Μακρυγιάννη για να ξεναγηθούμε από τη Ναταλία Βογκέικωφ-Μπρόγκαν, συνεπιμελήτρια του αφιερώματος, που ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου. 

Η υπεύθυνη των αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, μας εξήγησε την εκθεσιακή προσέγγιση, που έχει στόχο να δώσει στον επισκέπτη ένα καλειδοσκοπικό πρίσμα για μια προσωπικότητα που θεωρείται μη κατατάξιμη, υπό την έννοια ότι συμπύκνωνε πολλά αντιθετικά ζεύγη. «Γλυκοαίματος και θανάσιμα μισητός. Ανθρωπος των σαλονιών και των κομιτάτων, δημοτικιστής και γόνος καθαρολόγων, σεμνός και ερωτιάρης, εχθρός της μικρής και εντίμου Ελλάδος αλλά αδελφικός φίλος του βασιλέως, μακράν μέχρι θανάτου από τον Ελ. Βενιζέλο, οραματιστής κοινός μιας άλλου είδους μεγάλης Ελλάδος», έλεγε ο Ελύτης. Και κατέληγε: «Αυτές οι πέρλες δεν συνθέτουν μόνον ένα μυστηριώδες όνομα, παρά γεννούν μια προσωπική μυθολογία που με γέμιζε γοητεία σε όλη την πρώτη μου νεότητα».

Ο Ιων με τα αδέλφια του σε φωτογραφία του 1890.

Το 1959, ο αδελφός του, Φίλιππος, δώρισε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) το πλούσιο αρχείο της οικογένειας Δραγούμη, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του Ιωνος. Μετά τον θάνατο του Φιλίππου Δραγούμη, το 1980, η οικογένεια επέτρεψε την πρόσβαση στο αρχείο σε επιλεγμένους ερευνητές, ώστε να αρχίσει η έκδοση των προσωπικών ημερολογίων του Ιωνος. Το 2000, με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη δολοφονία του και την ολοκλήρωση της ταξινόμησης του αρχείου, έγινε ελεύθερη η πρόσβαση στο υλικό, που σήμερα είναι ψηφιοποιημένο. Από εκεί αντλήθηκαν φωτογραφίες, επιστολές, χάρτες, ημερολόγια, βιβλία, αλλά και τεκμήρια από την εποχή εκείνη, όπως πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Στην έκθεση «Ιων Δραγούμης: στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης. Εκατό χρόνια από τη δολοφονία του», που διοργανώνεται από το τμήμα Αρχείων της ΑΣΚΣΑ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά άγνωστο και σπάνιο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Δραγούμη, οργανωμένο σε 13 θεματικές ενότητες που καλύπτουν το σύνολο της ζωής του, σε μια πολύ μαεστρική σκηνογραφική παρουσίαση από τον Ανδρέα Γεωργιάδη και τη Βιβή Γερολυμάτου.
 
[email protected]

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ