Μείωση ενοικίου 40% για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

340

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από την κυβέρνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του.

Διευρύνεται η περίμετρος κάλυψης επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι δικαιούνται μείωση του ενοικίου κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία ελάφρυνση, και οι οποίοι σημειώνουν δηκτικά ότι «οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορωνοϊό».

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Σύμφωνα με τη διάταξη, για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει και η ΠΟΜΙΔΑ, για του ιδιοκτήτες ακινήτων οι υποχρεώσεις ξεκινούν μετά το πέρας του τετραμήνου με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Τα δικαιολογητικά

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να κερδίσουν την έκπτωση 40% στο ενοίκιο, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για τη μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας-εργοδότης θα πρέπει:

• να καταθέσει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και

• στη συνέχεια θα πρέπει να κοινοποιήσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του ένα αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του.

2. Για τη μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, η διαδικασία είναι η εξής:

• O εργοδότης πρέπει να κοινοποιήσει αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει ή θα καταθέσει στο σύστημα «Εργάνη» για την αναστολή της δραστηριότητάς του, σε κάθε εργαζόμενό του τού οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του.

• Ο εργαζόμενος θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του για να συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr). Στη συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει –και καλώς κάνει– μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. «Αναρωτιόμαστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία που χάνει το 40% του τζίρου του με κρατική εντολή και εντάσσεται –καλώς– στα μέτρα στήριξης και έναν ιδιοκτήτη ακινήτου που ζει από το ενοίκιο που εισπράττει και χάνει επίσης το 40% των εσόδων του, αλλά η κυβέρνηση τον έχει πραγματικά ξεχασμένο», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ και ζητεί από την κυβέρνηση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θα κατορθώσουν να είναι φέτος συνεπείς στην πληρωμή του.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ