Μουσικές εκδηλώσεις, σκέψεις και αγωνία

325

Με ικανοποίηση μεν, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν πλήρη παύση εργασιών, αλλά και με έντονο προβληματισμό για το μέλλον, υποδέχτηκαν οι διοργανωτές μουσικών εκδηλώσεων και οι ιδιοκτήτες μουσικών σκηνών τα νέα μέτρα για τις συναυλίες, που επιβάλλουν στις υπαίθριες πληρότητα της τάξεως του 50% (μαζί με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση καπνίσματος και αλκοόλ) και 14ήμερη αναστολή λειτουργίας σε όσες θα διεξάγονταν σε κλειστούς χώρους. 

«Στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, το τελευταίο οικονομικά βιώσιμο για τον χώρο, έχουν συσσωρευθεί μεγάλες παραγωγές στην Αθήνα, που αν ακυρώνονταν, οι παραγωγοί δεν θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από ασφαλιστικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες θα έμεναν ξεκρέμαστοι», λέει η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και managing director της εταιρείας παραγωγής Prospero. «Περιγράψαμε λοιπόν στο υπουργείο Πολιτισμού την κατάσταση, εξηγήσαμε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα σε συναυλίες, παρά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με εκδηλώσεις του Μάριου Φραγκούλη και της Νατάσας Θεοδωρίδου –για τις οποίες καταθέσαμε αποδείξεις περί τήρησης του πρωτοκόλλου– και ευτυχώς εισακουστήκαμε. Πετύχαμε το 50% στην πληρότητα των ανοιχτών συναυλιών, που μειώνει την κερδοφορία, αλλά είναι προτιμότερο από την παύση της παραγωγής».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ορισμένες υπαίθριες συναυλίες προγραμματισμένες για το επόμενο 15νθήμερο, καθώς και άλλες που θα πραγματοποιούνταν σε κλειστούς χώρους μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, αναβάλλονται ή ματαιώνονται. Ενδεικτικά, η χθεσινή εμφάνιση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γιάννη Κότσιρα στον ανοιχτό χώρο του ΟΑΚΑ μεταφέρεται για τις 3 Οκτωβρίου προκειμένου να εναρμονιστεί ο χώρος με τις νέες διατάξεις, ενώ η έναρξη των παραστάσεων της μουσικής σκηνής «Κύτταρο», προγραμματισμένη επίσης για τον Οκτώβριο, αναστέλλεται. 

«Βάλαμε ένα προσωρινό “στοπ”, γιατί θα έπρεπε να δώσουμε χρήματα για τη διαφήμιση των συναυλιών, τα οποία θα χάνονταν αν τα μέτρα συνεχιστούν μετά τον Σεπτέμβριο», εξηγεί ο Δημήτρης Γιακουμέλος, ιδιοκτήτης του «Κυττάρου». «Γενικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Αλλες χρονιές, τέτοια εποχή είχαμε κάνει προγραμματισμό σε βάθος. Φέτος φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο και είμαστε σε συζητήσεις για Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Γίνονται προσαρμογές, των καλλιτεχνικών σχημάτων, του προσωπικού, του μπάτζετ της βραδιάς, αλλά η κατάσταση είναι περίεργη. Χρειάζονται λύσεις όχι για την κερδοφορία, αλλά τη συντήρησή μας».
Την ίδια αβεβαιότητα, παράλληλα με την ανάγκη για εναρμονίσεις στα νέα δεδομένα, εκφράζει και ο Θανάσης Μαροσούλης, του ομίλου ψυχαγωγίας Μαροσούλη-Κοταρίδη. «Οι προσαρμογές θα είναι αναγκαστικές. Μέχρι σήμερα εργαζόμαστε όπως ακριβώς ορίζει το υπουργείο, επομένως ετοιμαζόμαστε για ένα χειμώνα με μικρή πληρότητα», επισημαίνει. «Ωστόσο, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Εχουμε π.χ. συμφωνία συνεργασίας με τον Αντώνη Ρέμο, στη μουσική σκηνή “Ιερά Οδός”, αλλά είναι αβέβαιη η ημερομηνία έναρξης, τα ωράρια κ.λπ.».

Η «συρρίκνωση» μουσικών σχημάτων, η προσαρμογή της αμοιβής όσων καλλιτεχνών δεν επιθυμούν να μειώσουν τον αριθμό των συνεργατών τους αλλά θα εμφανιστούν σε μικρότερο κοινό, είναι λύσεις ταυτόχρονα αναγκαστικές και καλοδεχούμενες από τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα με την Κατερίνα Σταματάκη. Οπως τονίζει, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας, τις αποφάσεις του υπουργείου και τη διάθεση του κόσμου. 

«Αναμένουμε τι θα συμβεί με τους κλειστούς χώρους, κάτι που φανταζόμαστε ότι εξετάζεται και από τις υγειονομικές επιτροπές, μιας και ακόμα δεν έχουμε κάποια οδηγία πέρα από τις παλιές που όριζαν 2 τ.μ. για κάθε άτομο», εξηγεί. «Θα αλλάξει αυτό; Δεν θα δουλέψουν καν οι καλλιτέχνες; Το κοινό θα ανταποκριθεί; Φυσικά, θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα επιτρέψουμε παραμονή στις μουσικές σκηνές χωρίς μάσκα. Ωστόσο, ο χώρος των συναυλιών έχει στοχοποιηθεί και βλέπουμε ότι ένα ποσοστό 15-20% όσων έχουν αγοράσει εισιτήρια, τελικά δεν έρχονται, λόγω φόβου συνάθροισης. Υπάρχει μια διάχυτη αγωνία». 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ