«Ναι» σε αύξηση κατώτατου μισθού λέει το Γραφείο του Προϋπολογισμού

395

Ανθεκτική αναδεικνύεται η ελληνική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το δ΄ τρίμηνο του 2019, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 είναι διασφαλισμένη. Οπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, το γεγονός ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, παρά το μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος μάλιστα κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στην έκθεση αναφέρεται πως, παρά τις ανησυχίες για τον κατώτατο μισθό, υπήρξε τελικά μείωση του δείκτη μισθολογικού κόστους (-1,2%) σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 «ανακόπτοντας μια περίοδο επτά τριμήνων συνεχούς αύξησης». Μάλιστα, εκτιμάται πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη της περιορισμένης επίδρασης της αύξησης του κατώτατου μισθού (από τον Ιανουάριο 2019) στους υπόλοιπους μισθούς της οικονομίας (spillover)». Η εν λόγω διαπίστωση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυξητικής τάσης στην απασχόληση, «δεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».

Η κριτική

Την προσοχή ωστόσο εφιστά στην αργή πορεία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, στην αργή ροή δανείων των τραπεζών αλλά και στην ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών στο νέο ασφαλιστικό, η οποία εκτιμάται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση, τα δημοσιονομικά δεδομένα «δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά». Εκτιμάται πως το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 θα διαμορφωθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα. «Αυτό καταδεικνύει τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς επιτυγχάνεται παρά τα επεκτατικά μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια του έτους. Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αποτελεί τη βασική συνθήκη διασφάλισης της αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου». Το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης, όπως το υπολογίζει το γραφείο, εμφανίζεται το 2019 μικρότερο κατά 285 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους (στα 6,355 δισ. ευρώ από 6,640 δισ. ευρώ προηγουμένως).

Επιτάχυνση ανάκαμψης

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τα μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας διατηρούν τη θετική δυναμική τους. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2019 υπερβαίνουν το 2% υποδηλώνοντας επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με ενισχυμένο τον ρόλο των εξαγωγών. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανακάμπτει. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας καθώς και οι δείκτες προσδοκιών και οικονομικού κλίματος συνεχίζουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. «Με βάση τα ανωτέρω, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης», αποφαίνεται το γραφείο. Επιπλέον, αναφορά κάνει και στους εξωγενείς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, που συνδέονται, πέρα από τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, και με τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.  Στο μεταξύ, παρά τα θετικά του νέου ασφαλιστικού (αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών κ.ά.), παρατηρείται ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών έναντι των άλλων εργαζομένων, γεγονός που δεν προάγει την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ