Νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis

294

Σε παράταση των ερευνών του «Oruc Reis» προχώρησε η Τουρκία, με νέα NAVTEX που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Η νέα NAVTEX έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 4 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα πλοία που συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Με τη NAVTEX δεσμεύεται περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε η Τουρκία στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Η προαναγγελία των εν λόγω ασκήσεων έρχεται λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου). 

Νέα πυρά Ερντογάν

Στο μεταξύ, νέα «πυρά» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου -στις οποίες καταλόγισε «κακομαθημένες συμπεριφορές»- αλλά και κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάνοντας αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική εκδήλωση στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «αντί να παραδοθούμε στις κακομαθημένες συμπεριφορές της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και τον νόμο».

«Ακόμη και μια ματιά στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου αρκεί για να κατανοήσει κανείς τη σωστή θέση της Τουρκίας. Μέχρι οι συνομιλητές μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε εφαρμογή τα δικά μας σχέδια», δήλωσε.

Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ