Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/05/20)

354

Πρόσθετα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

Ετοιμη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης τον Ιούνιο είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου τον Απρίλιο, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση. Τα μέτρα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ που ήδη «τρέχει» η ΕΚΤ (έκτακτο QE – PEPP, προγράμματα φθηνού δανεισμού) δεν θεωρούνται αρκετά από τους αξιωματούχους, οι οποίοι εκτιμούν ότι μια ανάκαμψη σχήματος V είναι πλέον απίθανη για την οικονομία της Ευρωζώνης. «Το διοικητικό συμβούλιο είναι απόλυτα έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, και δυνητικά τα υπόλοιπα εργαλεία του, αν με βάση τις πληροφορίες που θα είχε στη διάθεσή του πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου κρίνει ότι το μέγεθος της τόνωσης ήταν κατώτερο των αναγκών», αναφέρεται στα πρακτικά. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι το μέγεθος του προγράμματος PEPP θα αυξηθεί άμεσα, καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς αγορών της ΕΚΤ θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ABN Amro και της Citigroup, το πρόγραμμα αναμένεται να διπλασιαστεί στο 1,5 τρισ. ευρώ (από 750 δισ. ευρώ σήμερα).

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά, αναμένεται επίσης να συζητήσουν τον Ιούνιο την αγορά εταιρικών ομολόγων που βρίσκονται εκτός επενδυτική βαθμίδας.

Καθησυχάζει τους κατόχους των ομολογιών της η MLS. Η εταιρεία, σε απάντηση επιστολής που έλαβε από τους εκπροσώπους των ομολογιούχων της, ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με τις εποπτικές αρχές και τους ορκωτούς λογιστές με στόχο την αναστολή της διαπραγμάτευσης των ομολογιών της. Προσθέτει δε ότι συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση διαπραγμάτευσης των τίτλων της, και ότι δεν συντρέχει μέχρι σήμερα κάποιο γεγονός καταγγελίας. Η εταιρεία ακόμη αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην καταβολή του κουπονιού της 31/5 στο ακέραιο, όπως άλλωστε έχει καλύψει μέχρι σήμερα όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ομολογιούχους της. Τέλος, σημειώνει ότι για την 11η περίοδο εκτοκισμού θα καταβάλει στις 29 Μαΐου 2020 προς τους ομολογιούχους τούς τόκους ύψους 80.383,33 ευρώ, ήτοι 0,013397 ευρώ ανά ομολογία. 

Συμφωνία της ΕΤΑΔ με τη Fulgor

Σε συμφωνία με τη Fulgor ήρθε η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), με αντικείμενο την πώληση ακινήτου της στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Το ακίνητο, που απέκτησε η εταιρεία του ομίλου Cablel Ελληνικά Καλώδια, είναι όμορο της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας, η οποία παράγει υποβρύχια καλώδια, καλώδια ισχύος και ράβδους χαλκού και αλουμινίου. Στόχος της εξαγοράς είναι η επέκταση της παραγωγής, ώστε να ενισχυθούν οι πωλήσεις στο εξωτερικό.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό «τρέχει» ήδη πρόγραμμα προσλήψεων προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fulgor επιδίωκε την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου της ΕΤΑΔ ήδη από το 2012, με αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και το 2018, αλλά δεν είχε υπάρξει θετική κατάληξη.

Ερευνα της ΕΕΤΤ για χρεώσεις 

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκινάει την αποτύπωση των χρεώσεων στη χώρα μας. Ειδικότερα η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με στόχο μια συνολική και εις βάθος χαρτογράφηση του «ψηφιακού προφίλ» της χώρας, θα δημοσιοποιήσει βάσει της δικής της εργαλειοθήκης –τηρώντας το πλαίσιο εμπιστευτικότητας που διέπει αυτά τα στοιχεία– την αποτύπωση της εξέλιξης των τιμών και των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Στόχος θα είναι η εκπόνηση μιας πολυπαραμετρικής μελέτης αναφοράς για το «ψηφιακό προφίλ» των Ελλήνων, συνολικά και όχι αποσπασματικά. Μόνον έτσι, αναφέρει η ΕΕΤΤ, θα αποτυπωθούν αξιόπιστα οι πραγματικές ανάγκες αλλά και οι προτεραιότητες των πολιτών / χρηστών και μόνον έτσι θα προσδιοριστεί ορθά το πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Σε υγειονομική… ετοιμότητα βρίσκεται το «Ελ. Βενιζέλος»

Ετοιμο να υποδεχθεί μαζικό αριθμό επιβατών είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενόψει της έναρξης των πτήσεων από και προς το διεθνές αεροδρόμιο στις 15 Ιουνίου. Τα μέτρα που έχει λάβει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την είσοδο και παραμονή των επιβατών στον χώρο, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μόνο εάν αυτό ζητηθεί κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας. Ακόμη, στο αεροδρόμιο, σε περισσότερα από 300 σημεία και στους χώρους υγιεινής, έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά, ενώ ο αερολιμένας συνιστά στους ταξιδιώτες να αφήνουν μία θέση κενή στα καθίσματα των αιθουσών αναμονής. Οσον αφορά το σύστημα κλιματισμού, κατά τον ΔΑΑ, παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ