Ο δυνητικά ευεργετικός ρόλος της ασπιρίνης

307

Ως μια δυνητικά συμπληρωματική θεραπεία στην COVID-19 αναδεικνύεται η ασπιρίνη, ένα φθηνό, ευρέως διαθέσιμο και με καλό προφίλ ασφάλειας φάρμακο, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης αλλά και θανάτου μεταξύ των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia, σημειώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι η ασπιρίνη είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούν πολλοί ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία, μέχρι τώρα καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η χρήση της σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης και μηχανικού αερισμού, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνησιμότητας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 412 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (με μέση ηλικία τα 55 έτη) από μια βάση δεδομένων που περιέχει τα σχετικά δεδομένα από 4 μεγάλα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Από τους ασθενείς, 314 δεν λάμβαναν ασπιρίνη. Από αυτούς που έλαβαν, το 75,5% τη λάμβανε πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 86,7% εντός 24 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η μέση δόση της ασπιρίνης ήταν 81 mg και η διάμεση διάρκεια θεραπείας ήταν 6 ημέρες. Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν σε υψηλότερη συχνότητα ιστορικό υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και νεφρικής νόσου, ενώ δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων το ποσοστό όσων έλαβαν τις θεραπείες που χορηγούνται για τους ασθενείς με COVID-19. 

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίζεται με μικρότερη ανάγκη για διασωλήνωση (35,7% έναντι 48,4% όταν δεν είχε χορηγηθεί ασπιρίνη) και για είσοδο σε μονάδα εντατικής θεραπείας (38,8% έναντι 51%). Επειτα από προσαρμογή για οκτώ μεταβλητές που έχουν σχετιστεί με την έκβαση της COVID-19 (ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος, φυλή, υπέρταση και διαβήτης), η ασπιρίνη φαίνεται ότι μείωσε την ανάγκη διασωλήνωσης (μείωση κινδύνου κατά 44%), εισαγωγής σε ΜΕΘ (κατά 43%) και θνησιμότητας εντός του νοσοκομείου (κατά 47%). Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις μείζονες αιμορραγίες ή την κλινικά εμφανή θρόμβωση μεταξύ όσων έλαβαν ασπιρίνη και όσων δεν έλαβαν. Σύμφωνα με τους καθηγητές, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι κλινικώς σημαντικά. Η COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και μικροθρομβώσεις στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων, που αποτελεί μια από από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές της λοίμωξης. Η ασπιρίνη έχει γνωστή αντι-αιμοπεταλιακή δράση και πιθανώς μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών. 

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ