Ο Ερντογάν επιχειρεί να «τορπιλίσει» τον διάλογο – Ξαναβγάζει το Oruc Reis δίπλα στο Καστελόριζο

342

Με την Τουρκία να «τορπιλίζει» την έναρξη των διερευνητικών επαφών κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα βγάζει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό  πλοίο Oruc Reis, η Ελλάδα κρατά την ψυχραιμία της και αναμένει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή. Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι Navtex βγήκε 23:50 χθες βράδυ, με τις έρευνες να πραγματοποιούνται σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου.  Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην δώσει το «πάτημα» που θέλει ο Ερντογάν για κατάρρευση του διαλόγου. Άλλωστε το επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας:  «θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι. Να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016 για να λύσουμε τη μόνη μας διαφορά: την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Το όργανο δηλαδή που είναι  αρμόδιο για την εξωτερική δράση της ΕΕ, στην οποία περιλαμβάνονται η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, η συνεργασία για την ανάπτυξη και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, την κατάσταση στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ενώ στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Βουλγαρίας.

Εκατέρωθεν πυρά Δένδια – τουρκικού ΥΠΕΞ

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας πως απαιτείται διαρκής και γενική προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα. Ο κ. Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι NAVTEX που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».

Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς με μία ακόμη προκλητική δήλωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις Δένδια, υπογραμμίζοντας πως «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Ακσόι επανέλαβε πως «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν» και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ