Παναγιωτόπουλος: Τίθεται θέμα υγειονομικής απειλής από την Τουρκία

379

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως τίθεται θέμα υγειονομικής απειλής από την Τουρκία, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα προωθήσει πρόσφυγες που έχουν προσβληθεί με κορονοϊό.

Αρχικά για την κατάσταση λόγω του κορονοϊού στον Ελληνικό Στρατό ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε μεταξύ άλλων στο Mega: «Εκτιμώ ότι δεδομένου του αποτελέσματος, δηλαδή του μικρού αριθμού κρουσμάτων του ιού που έχουν σημειωθεί ως τώρα σε όλο το μήκος και πλάτος των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι αρκετά καλή.

Βέβαια, αυτό δεν δημιουργεί καμία διάθεση για εφησυχασμό ή χαλάρωση των μέτρων. Εργαζόμαστε σε καθημερινή περίπου βάση από την κορυφή προς τα κάτω, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου, οι τρεις κλάδοι και φυσικά το σύνολο του προσωπικού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια στις τάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχαμε γύρω στα 30 και κάτι κρούσματα στο σύνολό τους, αυτή τη στιγμή είναι 21. Αυτός ο αριθμός μας κάνει να δηλώνουμε κάποια μερική ικανοποίηση.

Δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε το απόλυτο, δηλαδή ότι κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα προσβαλλόταν, αλλά νομίζω μέχρι τώρα πήγαμε αρκετά καλά».

«Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζεται όλα τα σενάρια που αφορούν πρόθεση της Τουρκίας, να στείλει μολυσμένους με ιό μετανάστες στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα τόνισε:  «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να εξαπολύσει ένα “βιολογικό όπλο”, δηλαδή για να το εξηγούμε μολυσμένους με τον ιό μετανάστες.

Ακόμα και τότε, με δεδομένο τις κακές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν όπου κρατούνται και φυλάσσονται μετανάστες στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και το συνολικό πρόβλημα της Τουρκίας από τον κορονοϊό, πιθανολογείται ότι ενδεχομένως θα αποπειραθούν να περάσουν σε μας και ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Επομένως, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και να δοθούν οι οδηγίες σε εκείνους που επιχειρούν να φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδας, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια.

«Υγειονομική απειλή, η οποία δεν υπήρχε έως πρότινος»

Για το αν υπάρχουν ενδείξεις για συντονισμένο σχέδιο από την Τουρκία, ο υπουργός είπε: «Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μπορεί αυτό να αποτελεί μέρος ενός γενικού σχεδίου, μπορεί και όχι. Μπορεί να προέρχονται από τα πράγματα και τις εξελίξεις των γεγονότων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έτσι κι αλλιώς, πιθανολογούμε ότι ίσως έρθουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επομένως τίθεται μία νέα επιπλέον διάσταση σε αυτό το πρόβλημα που είναι αυτή της υγειονομικής απειλής πλέον, η οποία δεν υπήρχε έως πρότινος. Γι’ αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε και σ’ αυτή τη διάσταση, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω την περασμένη εβδομάδα στους ομολόγους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τηλεδιασκέψεις που κάνουμε πλέον.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι όπως το Νοέμβριο θέσαμε τη διάσταση παρείσφρησης τρομοκρατικών στοιχεία ή τζιχαντιστών στα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έτσι τώρα βάζουμε κι αυτή την επιπλέον διάσταση υγειονομικής φύσεως».

Παρά τον κορονοϊό η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην Κύπρο και στο Αιγαίο, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να τονίζει: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέραμε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το σχεδιασμό της, να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα και το Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται κι αυτή σε έντονο βαθμό εξ όσων καταλαβαίνουμε το πρόβλημα από τον κορονοϊό στο εσωτερικό της.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε σχέδια, τη δική μας δουλειά, όταν αυτοί κάνουν τη δική τους όπως συνηθίζω να λέω. Διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε τέτοια κατάσταση, ώστε πάντα να προβάλουν την αποτρεπτική ισχύ τους. Είναι γεγονός ότι παρά τα προβλήματα από τον ιό, συνεχίζονται οι παραβάσεις, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις, ένα στοιχείο ποιοτικής αναβάθμισης αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς. Αλλά εν πάση περιπτώσει, πάλι, εμείς είμαστε εκεί για να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε και να απωθούμε κάθε αεροσκάφος που μπαίνει στο χώρο μας».

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα»

Όσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα, προκειμένου να «καλύψει» τα οικονομικά προβλήματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης, η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά έτσι, εξάγοντας -όπως έχω ξαναπεί- ένταση κυρίως προς την πλευρά της Ελλάδας. Επομένως τίποτα δεν αποκλείεται.

Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια, αλλά και συνολικότερα για Τουρκία, είναι δυσμενής αυτή την εποχή. Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την οικονομία τους, όπως άλλωστε αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Αυτό δεν μπορεί να περάσει, ξέρετε, χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να λειτουργεί κάνεις όπως λειτουργούσε πριν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα οριοθέτησης της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ όπως λέμε, ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Περιμένουμε ή περιμέναμε, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, να δούμε κάποια κίνηση όσο μπαίνει το καλοκαίρι.

Θα προτιμούσα η μόνη κίνηση που θα δούμε σε αυτή την περιοχή να είναι κατά το δυνατόν τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Δεν ξέρουμε αν αυτό μπορεί να γίνει ή είναι ευσεβείς πόθοι μου, οπωσδήποτε θα είναι επηρεασμένη κίνηση και από την ασθένεια, αλλά μακάρι να αποφύγουμε αυτού του είδους τα σενάρια. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να το επαναλαμβάνουμε αυτό. Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ