Παράταση αιτήσεων για επιστρεπτέα προκαταβολή έως την Παρασκευή

325

Ακόμη και επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, καθώς και ατομικές, χωρίς εργαζομένους, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ενίσχυση στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς διευρύνθηκε με υπουργική απόφαση ο κύκλος των δικαιούχων και παράλληλα παρατάθηκε έως την Παρασκευή 26/6 η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο. Μέχρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον στην πλατφόρμα MyBusinessSupport είχαν εκδηλώσει 103.000 επιχειρήσεις.

Συμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κ.λπ.

Σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος) υπεγράφη χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτήν:

α) Παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020.

β) Τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το προσωρινό πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται το πεδίο και δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ