Παύονται αυτοδικαίως Τουλουπάκη, Μπαρδάκης μετά τη συγχώνευση των Εισαγγελιών

273

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαισύνης, με το οποίο προβλέπεται η ενοποίηση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Εφόσον υπερψηφιστεί οι επικεφαλής των δύο εισαγγελιών, Χρήστος Μπαρδάκης και Ελένη Τουλουπάκη, παύονται αυτοδικαίως από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών. 

Η επιλογή των εισαγγελικών λειτουργών θα γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος) το οποίο θα επιλέγει τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα επανδρώσουν τη νέα υπηρεσία και η θητεία τους θα είναι τριετής.

Παράλληλα, η θητεία των υπηρετούντων σήμερα στις επίμαχες εισαγγελίες (τακτικοί και επίκουροι), καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες, λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών. Όμως, μέχρι τη λήξη της θητείας τους οι ήδη υπηρετούντες σήμερα στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε υποστηρίξει, πως η εν λόγω κίνηση θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. 

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη, σημειώνεται ότι η θητεία της επρόκειτο να λήξει την ερχόμενη άνοιξη, ενώ η ίδια δεν είχε δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της μετά την άσκηση εις βάρος της ποινικής δίωξης, κάτι που είχαν πράξει συνεργάτες της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ