Πέντε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

307

Στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στοχεύει η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει για τις επιχειρήσεις. Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, υπεραποσβέσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, επιδότηση των επιχειρήσεων για 100.000 προσλήψεις ανέργων, μείωση του κόστους των υπερωριών και απαλλαγή των μερισμάτων από την εισφορά αλληλεγγύης που λαμβάνουν οι μέτοχοι συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει το 2021 και ακολουθεί την περυσινή μείωση του φόρου επί των κερδών από το 28% στο 24% και τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 10 σε 5%, αλλά και τη σημαντική μείωση, αν και προσωρινή, της προκαταβολής φόρου έως και 100%. Η στήριξη της οικονομίας θα επιχειρηθεί με τη:

• Θέσπιση υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια επιχείρηση που προχωρεί σε ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, δαπανώντας το ποσό των 200.000 ευρώ, θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της το ποσό των 400.000 ευρώ. Με φορολογικό συντελεστή 24% θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 96.000 ευρώ. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

• Επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζομένου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.

• Αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία και μείωση του κόστους των υπερωριών. Σύμφωνα με το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, καθώς «η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα, όμως το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα μερίσματα. Μετά τη μείωση του φόρου από το 10% στο 5%, οι επιχειρήσεις έχουν ακόμα ένα κίνητρο να παρουσιάζουν κέρδη καθώς μειώνονται οι επιβαρύνσεις για τους μετόχους. Για παράδειγμα, μέτοχος με μέρισμα 60.000 ευρώ θα γλιτώσει 2.826 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,79 ποσοστιαία μονάδα. Για παράδειγμα, κάποιος που λαμβάνει σήμερα καθαρές μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.345 ευρώ κοστίζει στην επιχείρηση περί τις 4.973 ευρώ. Με τη μείωση των εισφορών το κόστος περιορίζεται στις 4.901 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 1.008 ετησίως για την επιχείρηση.  

Μέχρι και το 2018 το κόστος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό καθώς φόροι και εισφορές είχαν εκτινάξει στα ύψη τις επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton (8/2/2018), το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας είχε αναλωθεί σε φόρους, ενώ μελέτη της ΕΥ, «The outlook for global tax policy in 2018», που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις από 41 χώρες σε όλον τον κόσμο, δείχνει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ