Περιφέρεια Αττικής: 6 εκατ. ευρώ σε 376 επιχειρήσεις που έπληξαν πυρκαγιές και πλημμύρες του 2017-2018

341

Μέσω της αξιοποίησης πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, στην έγκριση της ενίσχυσης με 108,6 χιλ. ευρώ, επτά ακόμη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που δοκιμάστηκαν σκληρά από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2018 προχώρησε η περιφέρεια Αττικής.

Η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προχώρησε σε άμεση αξιολόγηση, έγκριση και εκταμίευση πόρων για το σύνολο των επιχειρήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια, με συνέπεια να εκταμιευθεί το σύνολο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Με τη νέα αυτή απόφαση, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αποφάσεων ένταξης στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων στους δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος.

Συνολικά ενισχύθηκαν 376 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 5,94 εκ. ευρώ από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί νέα πρόσκληση προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, που θα αφορά σε νέα ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στους τέσσερις πληγέντες δήμους.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι «ως περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της προτεραιότητάς για την τόνωση του επιχειρείν, κινηθήκαμε γρήγορα και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε και να διαθέσουμε από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα, περίπου 6 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές, θα καταφέρουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Όμως δεν σταματάμε εδώ.

Οι ενισχύσεις στις 376 επιχειρήσεις που ολοκληρώνονται τώρα, αποτελούν ένα πρώτο βήμα μόνο, από μια σειρά νέων παρεμβάσεων που ετοιμάζει η περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας».

Πατούλης: Η Αττική «διψά» για εμβληματικά έργα

Παράλληλα, τις προτάσεις της περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση έργων, μέσω πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης προσδιόρισε στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, και τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών της χώρας, ο κ. Πατούλης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των περιφερειών σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-23, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υποδομών, Ι. Κεφαλογιάννη, και των γενικών γραμματέων Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δ. Σκάλκου και Υποδομών Γ. Καραγιάννη.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν έως και τις 5 Σεπτεμβρίου οι περιφέρειες, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεών τους.

Υπογράμμισε επίσης, ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων αποτελούν, ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων, τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού και η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο και ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν σε έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής καθώς η Περιφέρεια διαθέτει ήδη ώριμες μελέτες για σχετικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ.

Στο επίκεντρο αυτών των προτάσεων, ανέφερε ότι βρίσκονται τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β’ φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ΄φάσης του έργου.

Επίσης, χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα και την υλοποίηση νευραλγικών οδικών έργων, όπως η σύνδεση της περιφερειακής Αιγάλεω με την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου.

«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, κ.λ.π.

Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Έχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αττικής.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ