Πέτσας: Πετύχαμε μια νίκη με έπαθλο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης

371

Τη σπουδαιότητα της επιτυχούς αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, την οποία χαρακτήρισε όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παρούσα είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μεδνώνη, η οποία εξειδικεύει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι εδώ και επιβάλλεται διαρκής επαγρύπνηση από όλους και αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της κρίσης λέγοντας: «Αποδείξαμε ότι οι Έλληνες μπορούμε. Και πετύχαμε μια νίκη. Με έπαθλο την ανάκτηση της Εμπιστοσύνης. Έπαθλο που κερδίσαμε με κόπο και θυσίες. Είναι το άυλο εθνικό κέρδος: Το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται Εμπιστοσύνη».

Η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο, λέει πολλά για το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, λέει πολλά για το Κράτος που είδαμε να γεννιέται αυτές τις εβδομάδες της δοκιμασίας. «Και χτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη μπορούμε να δούμε, όλοι οι Έλληνες, ένα καλύτερο κοινό μέλλον» σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι:

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου η καταβολή  της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε 473.959 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Συνολικά δόθηκε στους πληττόμενους δικαιούχους το ποσό των 379 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Έως την Τρίτη 12 Μαΐου, θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές στους μακροχρόνια ανέργους που έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ. Για όσους δεν έχουν IBAN καταχωρημένο στον ΟΑΕΔ, παρατείνεται έως και την Κυριακή 10 Μαΐου η δυνατότητα  να  ολοκληρώσουν τη διαδικασία, ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ είναι 168.000.

 Ξεκίνησε από την Τρίτη, 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται αύριο, 8 Μαΐου το τρίτο και τελευταίο «κύμα» πληρωμών της ειδικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, για τους μισθωτούς που είναι δηλωμένοι στην «Εργάνη».

Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, έως και την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019, οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.α. θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας, για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, εξετάζονται μέτρα που είναι αναγκαία για να στηριχθεί η επανεκκίνηση τομέων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, η εστίαση ή ο τουρισμός, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Με φόντο την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε στην «εντυπωσιακή  ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία:

– Στα Σχολεία:

Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση καταγράφηκαν 9.462.802 συμμετοχές μαθητών και 112.872 εκπαιδευτικοί είχαν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη. Δημιουργήθηκαν 532.251 ψηφιακές τάξεις και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 36 εκατομμύρια λεπτά ψηφιακού μαθήματος. Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, συνολικά 1.099.421 μαθητές και 193.062 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

– Στα Δημόσια ΙΕΚ 96,3% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

– Στα Πανεπιστήμια 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, η τηλεθέαση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης παραμένει σταθερά υψηλή. Συγκεκριμένα, 145.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών παρακολούθησαν καθημερινά τον Απρίλιο το πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία μέσω του gov.gr η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς να παραστούν στον εντοιχισμό πλάκας στο κτίριο της Μarfin, «όπου δολοφονήθηκαν πριν 10 χρόνια τρεις αθώοι συμπολίτες μας από άγνωστους μέχρι σήμερα κουκουλοφόρους. Η σεμνή τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θα είναι ένα σύμβολο μνήμης που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ