Πώς θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού οι εποχικά εργαζόμενοι

319

Μονομερή υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να υποβάλουν και οι εποχικά εργαζόμενοι που κατά τον περασμένο χρόνο απασχολούνταν σε ξενοδοχεία ή καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, εφόσον δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Αυτό διευκρινίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με συμπληρωματικές οδηγίες προς τους εργοδότες και τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οφείλουν όμως να υποβάλουν μόνοι τους δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Αντίστοιχα, δήλωση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι που ναι μεν επαναπροσλήφθηκαν εντός του καλοκαιριού, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιχείρηση έκλεισε νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Αυτοί δικαιούνται αποζημίωση για το διάστημα από το κλείσιμο της επιχείρησης έως και τις 30/9.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά απασχολούμενους, μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή σύμβασης από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020. Μπορούν επίσης να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες πρέπει να το γνωστοποιήσουν στο σύστημα «Εργάνη» πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, μπορούν να κάνουν χρήση και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», εφόσον βεβαίως οι επαναπροσλήψεις έχουν γίνει έως το τέλος Μαΐου και αφορούν πλήρη απασχόληση. Σε περίπτωση εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον μηχανισμό και εφεξής.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ