Προς επανεκκίνηση δύο σημαντικών μηχανισμών για το ηλεκτρικό σύστημα

334

Η διακοψιμότητα μέσω της οποίας αποζημιώνονται ενεργοβόρες επιχειρήσεις για τη δυνατότητα απελευθέρωσης φορτίων, όταν οι συνθήκες του ηλεκτρικού συστήματος το απαιτούν, είχε σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον δρόμο για την επανεκκίνηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και TFRM (μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευελιξίας) που αναμένουν υπομονετικά βιομηχανία και παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, άνοιξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και την αποστολή των επιστολών υποστήριξης (comfort letters) από την Κομισιόν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεταβατικός μηχανισμός ευελιξίας, μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα, είχε σταματήσει από τον Μάρτιο του 2019 και η διακοψιμότητα μέσω της οποίας αποζημιώνονται ενεργοβόρες επιχειρήσεις για τη δυνατότητα απελευθέρωσης φορτίων, όταν οι συνθήκες του ηλεκτρικού συστήματος το απαιτούν, από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ήταν προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των δύο μηχανισμών, κάτι που επετεύχθη έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό δημοπρασιών διακοπτόμενου φορτίου (διακοψιμότητα), η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW, ενώ η πρώτη δημοπρασία προγραμματίζεται να διενεργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός διακοψιμότητας που ήταν σε ισχύ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020, προέβλεπε μέγιστο φορτίο δημοπράτησης 1.030 MW. Επιπλέον, στον νέο μηχανισμό αυξάνονται οι δικαιούχοι καθώς μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις με ισχύ από 2 MW και άνω έναντι 3 MW στον προηγούμενο. Ακόμη, στον νέο μηχανισμό δεν θα μπορεί να συμμετάσχει η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε περί τα 170 MW.

Σε ό,τι αφορά τον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας, η υπουργική απόφαση προβλέπει τη διενέργεια δύο δημοπρασιών ευέλικτης ισχύος. Η πρώτη –που θα αφορά ισχύ 4.500 MW– θα διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του target model που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ή και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οποιο από τα δύο χρονικά ορόσημα επέλθει πρώτο, αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργική απόφαση. Η δεύτερη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος θα λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το target model και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2021, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο μεταβατικός μηχανισμός.

«Για σημαντική εξέλιξη στην παρούσα συγκυρία τόσο για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας» έκανε λόγο ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, σημειώνοντας ότι η διακοψιμότητα θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. «Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε εντατικά για την έναρξη του target model στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την προετοιμασία της ελληνικής πρότασης για τον μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας (CRM), που θα αποτελέσουν τα μόνιμα εργαλεία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Θωμάς.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ