Προστασία πρώτης κατοικίας για ακόμη έξι μήνες

298

Η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας κρίνεται σκόπιμη λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Εξάμηνη παράταση στο σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και του νόμου Κατσέλη, θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, λήγει κανονικά στα τέλη Απριλίου. Η παράταση κρίνεται σκόπιμη λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία και η οποία, ανάλογα και με τη διάρκεια που θα έχει, καθιστά απαγορευτική, με τα νέα δεδομένα, την κατάργηση της προστασίας.

Ανάλογη παράταση θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών και για τον νόμο Κατσέλη, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να ετοιμαστεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα τον αντικαταστήσει. Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι ο νόμος σε μεγάλο βαθμό έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στη θέση του θα πρέπει να έλθει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο με βάση και την κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα να απαλλαγούν από τα χρέη τους και να έχουν δεύτερη ευκαιρία, εφόσον προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο έως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εντούτοις το βίαιο ξέσπασμα της κρίσης επιβάλλει αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλούνται στην ικανότητα των νοικοκυριών να ρυθμίσουν τα χρέη τους.  Με δεδομένο ωστόσο ότι ο νόμος Κατσέλη αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα προτείνει ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και με τις τράπεζες, να ετοιμαστεί εντός του καλοκαιριού και να ισχύσει μετά την εκτόνωση της κρίσης, δηλαδή το φθινόπωρο ή ίσως και αργότερα, δηλαδή από τις αρχές του 2021. Προαπαιτούμενο ωστόσο θα είναι ο σχετικός νόμος να ψηφιστεί προκειμένου να διαλυθούν οι προσδοκίες ότι θα υπάρξει παράταση της εκκρεμότητας.

Η πανδημία και η οικονομική κρίση που προκαλεί δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τα χρέη τους. Ετσι, εκτός από τα κόκκινα δάνεια που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της 10ετούς κρίσης στη χώρα μας, οι τράπεζες αναμένουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, που θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία προσεγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες διαπιστώνουν ήδη τα πρώτα σημάδια αθέτησης πληρωμών από σημαντική μερίδα δανειοληπτών, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί στους προσεχείς μήνες, ανάλογα και με την ένταση της ύφεσης που θα υπάρξει στην οικονομία. Σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, προχωρούν σε αναστολές χρεολυσίων 6μηνης διάρκειας και σε «πάγωμα» δόσεων 3μηνης διάρκειας για τα φυσικά πρόσωπα που επηρεάζονται.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ