Πρώτο μέτρο στήριξης των αεροπορικών εταιρειών

334

Δεν θα έχουν απώλεια χρονοθυρίδων τη φετινή θερινή περίοδο οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο στήριξης των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, με την πλειονότητα εξ αυτών να εκτελεί πολύ περιορισμένο –στην καλύτερη των περιπτώσεων– αριθμό πτήσεων. Η πρόταση για αναστολή των κανόνων της Ε.Ε. για τις χρονοθυρίδες (slots) των αεροδρομίων, που αποτελεί μια πρώτη ανάσα για τον κλάδο, ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 686 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές. Ο κανόνας «use it or lose it» που επιβάλλει την εκτέλεση ενός ελάχιστου αριθμού πτήσεων σε κάποιες χρονοθυρίδες αναστέλλεται από τις 29 Μαρτίου έως τις 24 Οκτωβρίου, για το σύνολο δηλαδή της θερινής περιόδου. Η προσωρινή αναστολή σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν τις προγραμματισμένες χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης για να μπορέσουν να τις διατηρήσουν για την επόμενη αντίστοιχη περίοδο.

Στο μεταξύ, αίτημα για κρατική ενίσχυση απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα έξι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες με σχετική τους επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία. Εξηγούν μάλιστα ότι χωρίς την παροχή κρατικής βοήθειας θα καταρρεύσουν πλήρως. Η επιστολή συνυπογράφηκε από τις εταιρείες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly. Την ελπίδα ότι θα υπάρξει εθνική και κοινοτική μέριμνα για τον κλάδο είχε εκφράσει και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας σε επενδυτές.

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) εξέφρασε την έντονη ικανοποίησή της για την απόφαση σχετικά με τα slots και σημείωσε ότι «η αναστολή του κανόνα θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν τα δρομολόγιά τους με μέγιστη ευελιξία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ