Σχέδιο για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

303

Το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ θα κατευθυνθεί σε κλάδους που πλήττονται και θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ενα νέο πακέτο μέτρων για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο να αποτραπούν από το φθινόπωρο και μετά απολύσεις και λουκέτα επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, δεδομένου ότι είναι άγνωστες αυτή τη στιγμή οι ανάγκες που θα προκύψουν καθώς και ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα χρειαστούν τη βοήθεια του κράτους. Οπως αναφέρει πηγή του οικονομικού επιτελείου, ο πρώτος άξονας αφορά τη στήριξη της απασχόλησης καθώς ο φόβος για εκτίναξη της ανεργίας είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις (ΟΟΣΑ, Κομισιόν), η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να εκτιναχθεί κοντά στο 20%, ενώ η απασχόληση να συρρικνωθεί κατά 3,5% φέτος και 1% το 2021. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση σχεδιάζει κίνητρα προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα την κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών. Ταυτόχρονα εξετάζονται και η παροχή κινήτρων στον τομέα της φορολογίας με νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις και ενδεχομένως μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί.

Ο δεύτερος άξονας προβλέπει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που χρειάζονται άμεση στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα κατευθυνθεί σε κλάδους που πλήττονται και θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία. Αυτή ακριβώς θα είναι και η οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες που θα αναλάβουν τη χορήγηση των ευέλικτων δανείων με χαμηλότοκα επιτόκια τον προσεχή Οκτώβριο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Θ. Σκυλακάκης ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση εισφορών και φόρων, ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, επισημαίνοντας ότι «το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα». Διευκρίνισε πάντως ότι όσο υπάρχει ο κορωνοϊός, είναι πιθανό να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, γι’ αυτό θα είναι πολύ προσεκτικός στις δεσμεύσεις του και στην εισήγηση για μείωση φόρων. «Οσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα», εξήγησε, τονίζοντας ότι κάθε φορά που πάμε να σηκώσουμε κεφάλι, έρχεται κάτι που μας πατάει.

Πάντως, τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο των εσόδων και συγκεκριμένα του Ιουλίου φαίνεται να είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υστέρηση των εσόδων του Ιουλίου είναι της τάξης του 15%-20% από τον αρχικό στόχο και δεν αποκλείεται να βελτιωθούν περαιτέρω όταν θα λάβουν και τα τελικά στοιχεία πληρωμών από τις τράπεζες.

Σχετικά με τα 72 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Τα χρήματα που θα απορροφήσουμε θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις», διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί μέσα σε έξι χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά στην τσέπη των πολιτών θα υπάρξει μόλις έρθουν τα πρώτα χρήματα. Για το πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε: «Το πεδίο είναι ευρύ, το 30% θα πάει για σκοπούς της πράσινης Ευρώπης, που περιλαμβάνουν και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και νερού».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ