Σχεδόν 10.000 τα λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση

313

Τις 10.000 προσεγγίζουν τα εκπαιδευτικά κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την πλειονότητα στα δημοτικά σχολεία και την παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες. Αμεσα, ίσως και σήμερα, αναμένεται νέος γύρος προσλήψεων αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια του υπουργείου Παιδείας, με τις έως χθες προσλήψεις αναπληρωτών έχει καλυφθεί το 70% των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κάτι λιγότερο στη δευτεροβάθμια. Πιο συγκεκριμένα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) ανέφερε ότι υπάρχουν συνολικά 8.274 κενά, ενώ για τη δευτεροβάθμια υπολογίζονται σε 1.000 με 1.500. Με βάση τα στοιχεία της ΔΟΕ τα περισσότερα κενά εντοπίζονται σε δασκάλους (1.729) και στην παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες (2.750). Βεβαίως πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται προσλήψεις αναπληρωτών. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. «Δεν έγινε καμία προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος δήλωσε στην «Κ» ότι, «παρότι υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες σε πολλά σχολικά συγκροτήματα, θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να “σπάσουν” υπάρχοντα τμήματα μαθητών σε μικρότερα, στην περίπτωση που το κτίριο διαθέτει άδειες αίθουσες». Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και στις προσλήψεις ώστε τα σχολεία να μπορούν να τηρούν τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Μέχρι χθες το απόγευμα στον αριθμό των σχολείων και τμημάτων που είναι κλειστά λόγω κρούσματος προστέθηκε ένα τμήμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου της Γλυφάδας, του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται για 14 ημέρες. Ως προς τα υπόλοιπα, πρόκειται για πέντε σχολεία και ένα τμήμα τάξης, εκ των οποίων στα τρία σχολεία η αναστολή ολοκληρώνεται σήμερα και στα υπόλοιπα δύο και το τμήμα στις 27/9. Σήμερα ολοκληρώνεται και η προληπτική αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων σε Πέλλα και Λέσβο.

Από την άλλη, κρίσιμο θέμα είναι ο ανεπαρκής αριθμός καθαριστών. Ενδεικτικά, ο κ. Κικινής ανέφερε ότι εκτιμάται ότι λείπουν περί τους 50 καθαριστές από σχολεία δήμων της Δυτικής Αττικής, ενώ επίσης παράπονα έχει δεχθεί η ομοσπονδία από σχολεία των Ιωαννίνων και του κέντρου της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ