Σταϊκούρας για Eurogroup: Ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για βατράχια αλλά ούτε για βουβάλια

411

Την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού σχεδίου, πιο φιλόδοξου, που θα είναι «με το μάτι στον κορονοϊό και το βλέμμα στην οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενημερώνοντας, σε σύντομη παρέμβασή του, τη Βουλή, σχετικά με τα θέματα της οικονομίας, ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup, για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

«Είναι σαφές ότι τα μέτρα, αν και ιδιαίτερα χρήσιμα, δεν αρκούν για το μέγεθος μιας τέτοιας δοκιμασίας και για τις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Χρειάζεται να ριχτούν και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα γιατί οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας για τη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει και συντάσσεται με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που προτείνουν και πιέζουν για την έκδοση ευρωομολόγου και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επιπλέον ενέσεις ρευστότητας για την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ανάγκες της επόμενης μέρας του κορονοϊού.

«Τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με γενναίες αποφάσεις και πράξεις» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στη σημερινή του συνεδρίαση το Eurogroup θα καταλήξει σε μία συνεκτική συμφωνία με ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Ευελπιστώ σε ένα συνολικό πακέτο, πιο φιλόδοξο και συνεκτικό, που θα αποδεικνύει ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές που θα παρθούν, θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης στην απαρχή ενός στέρεου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και δεν θα είναι κατώτερα των περιστάσεων, ούτε θα δείχνουν ατολμία και απροθυμία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα, με ισχυρή φωνή, συμμετέχει ισότιμα στο Eurogroup, κερδίζει αξιοπιστία, βαθμούς ευελιξίας και αυτοπεποίθηση. Καταθέτει τις προτάσεις της, που βασίζονται σε στέρεα επιχειρήματα και όχι σε ιδεοληπτικά νεφελώματα. Τοποθετείται με σαφήνεια, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό έπραξε και θα πράττει, όχι με όρους επικοινωνίας αλλά ουσίας».

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε ακόμα για «σημαντικές, τολμηρές, φιλόδοξες λύσεις» συμπληρώνοντας ότι «ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν, ούτε για βατράχια αλλά ούτε για βουβάλια».

«Ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές, τολμηρές και ουσιαστικές ευρωπαϊκές λύσεις, ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαλλαγμένες από περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές οικονομίες και στην ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Διεκδικούμε επιπλέον ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ