Στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα ξενοδοχεία χωρίς «οξυγόνο»

283

Με το χέρι στην καρδιά και χωρίς ρευστότητα ανοίγουν σιγά σιγά ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία, ελπίζοντας για το καλύτερο αλλά είναι προετοιμασμένα και για το χειρότερο.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ξενοδοχειακού κλάδου διαμορφώνονται σε 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να αντιστοιχούν σε λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού και συγκεκριμένα στα 743 εκατ. Από αυτά τα 743 εκατ. εκτιμάται ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου είχαν εκταμιευτεί μόλις 77 εκατ. Δηλαδή, «λείπουν» περί τα 830 εκατ. από αυτά που ζητήθηκαν και περί τα 665 εκατ. από αυτά που εγκρίθηκαν.

Πρόκειται για ένα από τα ευρήματα του 4ου κύκλου της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) «Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 19,4% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Ποια και πότε ανοίγουν

Ενα άλλο εύρημα είναι πως τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος.
Ειδικότερα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι και τον Αύγουστο ανέρχονται σε ποσοστό 90,7% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα εποχικής λειτουργίας φτάνει το 80,5%.

Οι κυριότεροι λόγοι που καταγράφονται για το μη άνοιγμα ορισμένων ξενοδοχείων φέτος επιμερίζονται στην έλλειψη ζήτησης και στην έλλειψη ρευστότητας.

«Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν» αναφέρει το ΞΕΕ. Συγκεκριμένα, διαβλέπουν πτώση του τζίρου κατά μέσον όρο 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020). Αναλυτικότερα, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά μέσον όρο 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται κατά μέσον όρο στο 73%.

Υπενθυμίζεται πως στον 2ο κύκλο της έρευνας (Απρίλιος 2020), το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν λιγότερο απαισιόδοξο καθώς έβλεπε ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσον όρο 56,3% και αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ανέμενε μείωση του τζίρου κατά 56,1% ήτοι συνολική απώλεια τζίρου 4,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλα βάρη

Επιπλέον των προβλεπόμενων απωλειών έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα ξενοδοχεία υποχρεώσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161.351.954 ευρώ, έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 89.968.317 ευρώ και παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φτάνουν τα 143.250.937 ευρώ. Το αθροιζόμενο ποσό μόνο για τις υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας φτάνει τα 394.571.208 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογραμμίζει πως «οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και κάνουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζομένους τους, την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Είναι όμως σαφές πως η μάχη αυτή δίνεται σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με τη χαμηλή ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελούν τροχοπέδη για τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Μόνος στόχος είναι να διασώσουμε ό,τι μπορεί διασωθεί, καθώς γνωρίζουμε πια όλοι ότι είναι μια χρονιά μεγάλων απωλειών». Και τονίζει για μία ακόμη φορά πως το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ρευστότητα. «Οι πόροι από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ξενοδοχεία. Η έρευνά μας πιστοποιεί την αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών», προσθέτει.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ