Στόχος να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι περιφέρειες

455

Να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (15/04) ανάμεσα σε όλους τους περιφερειάρχες της χώρας και με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και των υφυπουργών Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννη Τσακίρη, και του γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) η οποία είχε αντιταχθεί σε οποιοδήποτε «πάγωμα» των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.ά, με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της. Ο πρόεδρός της, Απόστολος Τζιτζικώστας, σύμφωνα όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε επίσης «με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν τα Περιφερειακά Προγράμματα στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, διασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι».

Την πρόταση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, αποδέχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή να «παγώσουν» τα έργα, αλλά απλώς ζητήθηκαν «τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι διαθέσιμοι πόροι και δεν θα χαθεί ούτε ευρώ». Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήρε τον θετικό ρόλο των περιφερειών στην κρίση του κορονοϊού.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισήμανε ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί, ώστε οι περιφέρειες να έχουν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ