Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5% στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ

296

Οσον αφορά την ανεργία, το ΙΟΒΕ στο βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 19,3%, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα αυξηθεί στο 20,5%. (Φωτ. ΑΠΕ)

Για βαθύτερη ύφεση το 2020 κάνει λόγο το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του. Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ Παναγιώτη Θωμόπουλο και τον γενικό διευθυντή του ιδρύματος Νίκο Βέττα, οι οποίοι εστίασαν στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, ώστε να αρχίσει από το 2021 μια δυναμική ανάκαμψη.

Στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι θα επιδράσουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, το ΑΕΠ θα περιορισθεί κατά 7,5%, με την προηγούμενη εκτίμηση να κινείται στα επίπεδα του 5%.  Στο δεύτερο και δυσμενές σενάριο και σε περίπτωση που το φθινόπωρο επανέλθει η υγειονομική κρίση, επιδρώντας αρνητικά στην οικονομία, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα φθάσει στο 10,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 9,5%.

Οσον αφορά την ανεργία, το ΙΟΒΕ στο βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 19,3%, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα αυξηθεί στο 20,5%. Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς στη στατιστική καταγραφή της ανεργίας υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που δηλώνουν ότι δεν ψάχνουν για δουλειά και δεν περιλαμβάνονται στους οικονομικά ενεργούς, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. 

Για το 2021 και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε ότι είναι αναγκαίες δύο προϋποθέσεις:

Να συνεχισθεί η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα.

Να κάνει μια στροφή η οικονομική πολιτική προς τη βελτίωση της εξωστρέφειας της παραγωγής και στην Ελλάδα, όπου το σύνολο των εξαγωγών αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 36%-37% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό φθάνει το 60%-70% του ΑΕΠ.

Οπως είπε ο κ. Βέττας, χρειάζεται μια στροφή της παραγωγής στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες τεχνολογίας και σε άλλους κλάδους με εξωστρέφεια, αλλιώς η ανάκαμψη το 2021 θα είναι «βασανιστικά αργή».

Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι προς το χειρότερο». Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστική, ανέφερε πως σωστά η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά, όπως είπε, «αυτό δεν φτάνει».

Οσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνεται πιο γρήγορα –οι καθυστερήσεις ανεβάζουν το κόστος του έργου και επιβραδύνουν την εκτέλεσή του–, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί οι διοικήσεις των επιχειρήσεων να είναι υπεύθυνες για ποινικά αδικήματα προηγούμενων διοικήσεων».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ