Τα τέσσερα σημεία που επικεντρώνεται η κυβέρνηση για τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης στη Μόρια

324

Ανακοίνωση μέσω της οποίας παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών στη Λέσβο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μόρια, εξέδωσε το υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, έχει προχωρήσει:

  1. Στην παροχή σίτισης και πόσιμου νερού αδιαλείπτως σε όλους τους επωφελούμενους που διαβιούν, αυτή τη στιγμή, σε εξωτερικούς χώρους και προσωρινά καταλύματα στο νησί.
  2. Στη μεταφορά του απαραίτητου υλικού για τη στέγαση των επωφελούμενων, το οποίο και θα τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο.
  3. Στη διανομή ειδών υγιεινής στους επωφελούμενους, με στόχο την υγειονομική προστασία τους.
  4. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει έρθει σε επικοινωνία με σημαντικό αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, έχει λάβει διαβεβαιώσεις για την αποστολή υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, καθώς και για την εξεύρεση λύσης για την στέγαση του μεταναστευτικού πληθυσμού που διέμενε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχοινάς: Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε

Παράλληλα, το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο πως η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους.

«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν», κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες . Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί», είπε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.

Τώρα όμως, επισήμανε περαιτέρω, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι άμεση και συλλογική και προσέθεσε: «Ήδη θέλω να θυμίσω ότι εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000. Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει μέτρα προληπτικά για την προστασία των ασθενέστερων και είχαμε προβλέψει διαδικασίες για τα θετικά κρούσματα».

Κλείνοντας, επισήμανε: «Όλα αυτά είναι εδώ, είναι δουλειά που έχει ήδη γίνει. Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους. Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση. Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ