Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Τουρκία δίνουν Γαλλία και Γερμανία

292

Κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσαν σήμερα Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Μάλιστα, Παρίσι και Βερολίνο δίνοουν στην Άγκυρα προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα έλαβε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Το «μπλόκο» στο κυβερνητικό αεροσκάφος

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνητικό Εμπραέρ απογειώθηκε χθες από τη Βαγδάτη με προορισμό την Αθήνα, μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν ήδη δώσει για την υπέρπτηση.

Το αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή  για περίπου 20 λεπτά, όσο διαρκούσαν οι επικοινωνίες, έντονες, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές αρχές.

Έγινε μαραθώνιος επαφών, τόσο από τον κυβερνήτη, που προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τις τουρκικές Αρχές, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τη μη χορήγηση άδειας.

Τελικά το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Δένδια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με καθυστέρηση, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ