Τεστ και καραντίνα για τους ταξιδιώτες από μη ασφαλείς χώρες

367

Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα. Αυτό σημειώνει, μιλώντας στην «Κ», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, διευκρινίζοντας πως τα αεροδρόμια αυτά είναι συγκεκριμένα και αναφέρονται σε διαρκώς επικαιροποιούμενη λίστα (www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports) την οποία καταρτίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και η οποία δημοσιοποιήθηκε και σε σχετική ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ομως είναι σαφές πως στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, η προσοχή είναι στραμμένη στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Η λογική είναι πως ο έλεγχος έχει γίνει στις χώρες των αεροδρομίων αναχώρησης όταν οι εν λόγω ταξιδιώτες πέρασαν τα σύνορά τους. Αν π.χ. κάποιος Βρετανός μπήκε στην Αυστρία, του επεβλήθη εκεί τεστ και καραντίνα κατά την είσοδο και έτσι όταν έρχεται από την Αυστρία στην Ελλάδα έρχεται πλέον ελεγμένος.


Στους ταξιδιώτες που έρχονται από μη ασφαλή αεροδρόμια θα διενεργείται τεστ και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο για 24 ώρες έως ότου βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

Επομένως, όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία περιλαμβάνονται στη «μαύρη» λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μία ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους. Αντιθέτως, στους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια τα οποία κατά τον EASA θεωρούνται ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί όνον έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται πως η λίστα των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα δέχεται ταξιδιώτες, και που τα αεροδρόμιά τους κατατάσσονται στα ασφαλή, περιλαμβάνει τις Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ