Θέμα χρόνου η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

366

Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, 2,5 εκατομμύρια άτομα. (Φωτό. ΑΠΕ)

Πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τον Ιούνιο του 2015, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012, και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι ανατρέχουν στα εκκαθαριστικά πληρωμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να υπολογίσουν τα ποσά που ενδέχεται να λάβουν. Παρά τη μικρή καθυστέρηση, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οδεύουμε τις επόμενες ημέρες στην έκδοση της απόφασης της πιλοτικής δίκης (10/1/2020) για το ύψος των ποσών, που παρά την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου το 2015, δεν δόθηκαν ποτέ.  Από την πλευρά των διαδίκων, ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η επιστροφή αναδρομικών για 11 μήνες, που αντιστοιχούν στο διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016. Τονίζουν δε, ότι ενδεχόμενη μη δικαίωση γι’ αυτή την περίοδο θα θεωρούνταν μάλλον ανατροπή.

Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια του ΣτΕ είχε θέσει «φραγή» στις διεκδικήσεις για το προ του Ιουνίου του 2015 διάστημα, ενώ τον Οκτώβριο του 2019 κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου που θεωρείται ότι «έκλεισε» την πόρτα των διεκδικήσεων από τον Μάιο του 2016 και μετά,  με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Δυνητικοί δικαιούχοι των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ  είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, 2,5 εκατομμύρια άτομα. Βέβαια, στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 από αυτούς. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, του οποίου η αγωγή επελέγη για τη διεξαγωγή της πιλοτικής δίκης, η αγωνία στους δικαιούχους είναι αν τα έννομα αποτελέσματα της αναμενόμενης απόφασης θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους. Ο κ. Αποστολίδης σημειώνει στην «Κ» πως σύμφωνα με το θεσμικό – νομικό πλαίσιο των πολιτικών δικών, όταν η πιλοτική δίκη αφορά αποζημιωτικές αξιώσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τα νομικά αποτελέσματα εφαρμόζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή και δεν υπάρχουν ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων. Για να συμπληρώσει πως κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει τα νομικά αποτελέσματα να εκτείνονται σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές καθ’ υπέρβασιν του νομικού πλαισίου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το Δικαστήριο θα βγάλει την κυβέρνηση από το δίλημμα αν θα δώσει ή όχι αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους με απόφασή της – τροπολογία στη Βουλή. Και ξεκαθαρίζουν ότι όσοι βέβαια έχουν ασκήσει αγωγές θα λάβουν τα αναδρομικά εντόκως από τότε που κοινοποίησαν την αγωγή τους.

Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή την καθυστέρηση στην δημοσίευση της απόφασης από το ΣτΕ, διακινούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται το Δικαστήριο να κρίνει την περικοπή των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ως συνταγματικές, μειώνοντας το δημοσιονομικό κόστος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα ημερών η έκδοση της απόφασης που θα δώσει απαντήσεις στις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και θα καθορίσει αφενός το εύρος της δαπάνης αφετέρου τον τρόπο αποπληρωμής τους, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι αυτή θα γίνει σε πολλές δόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ