Αθώος ο υπεύθυνος λατομείου στο Βόλο για βράχο που καταπλάκωσε 23χρονο εργάτη σε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα

201
ÅÃÊÁÔÁËÅËÅÉÌÅÍÏ ËÁÔÏÌÅÉÏ ÌÁÑÌÁÑÏÕ ÓÔÏÍ ÄÉÏÍÕÓÏ (ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ/EUROKINISSI)

Αθωωτική ήταν χθες η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για υπεύθυνο λατομείου στην περιοχή της Μηλίνας, ο οποίος κατηγορούταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, καθώς στις 13 Δεκεμβρίου 2019 στην προαναφερόμενη επιχείρηση του είχε βρει τραγικό θάνατο ένας 23χρονος νεαρός εργάτης από το Πακιστάν, καταπλακωμένος από κομμάτι μαρμάρου 200 κιλών που αποκολλήθηκε.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, απέδωσε το δυστύχημα σε «κρυφό ελάττωμα το οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτό», ενώ δήλωσε πως, αν και κάτοικος Αθηνών, επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα τον χώρο του λατομείου, και εμπιστευόταν απόλυτα τον αρχιλατόμο. Τόνισε επίσης πως ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης επιθεωρεί τον χώρο και θα τον ενημέρωνε για οποιοδήποτε πρόβλημα εντόπιζε, ενώ συμπλήρωσε πως, κατά τον ίδιο, σοβαρή εκτίμηση δεν έγινε από τον μεταλλειολόγο και τον επιβλέποντα μηχανικό.

Σε παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου πως σε κάποιον πέφτει η ευθύνη για τον θάνατο του νεαρού εργάτη, ο κατηγορούμενος κατηγόρησε την «άτυχη στιγμή».

Ο εισαγγελέας, στην πρότασή του, ζήτησε ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος προς παραδειγματισμό, κάνοντας λόγο για προχειρότητα και παραλείψεις στην ασφάλεια του λατομείου, όπως ο μη ορισμός επιστάτη που θα εκτιμούσε τον λατομικό κίνδυνο. Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη του κατηγορούμενου για ελλείψεις στην εκπαίδευση των εργαζομένων.

Από την άλλη, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορούμενου και έκανε λόγο για αντιφατικότητα στην εισαγγελική πρόταση, καθώς ο κατηγορούμενος ως εργοδότης τήρησε την ιεραρχία στο έργο και ευθύνη θα είχε εάν δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που του μετέφεραν ο επιστάτης και ο τεχνικός ασφαλείας.

«Τηρούνται και τηρούνταν τα πάντα, δεν υπήρξε καμία προχειρότητα, η εκπαίδευση γινόταν κανονικά. Ο πελάτης μου έκανε όσα επιβάλλει ο νόμος του εργοδότη για την ασφάλεια των εργαζομένων» τόνισε, ενώ το δικαστήριο έκρινε τελικά αθώο τον κατηγορούμενο, απαλλάσσοντάς τον.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ