Διαμαρτυρήθηκαν οι καλλιτέχνες απ’ όλη τη Θεσσαλία (ΦΩΤΟ)

31

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη πανθεσσαλική κινητοποίηση των καλλιτεχνών μέσα σε δύο εβδομάδες, αυτή τη φορά στο Βόλο. Η κινητοποίηση εντασσότανε στα πλαίσια των αγωνιστικών δράσεων δεκάδων καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων της χώρας αφού την ίδια ώρα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

  
Το συλλαλητήρια συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με τα παραρτήματα Λάρισας και Τρικάλων και η επιτροπή αγώνα εργαζόμενων στον πολιτισμό και τις τέχνες Ν.Λάρισας.
Το παρών έδωσαν και στήριξαν την κινητοποίηση οι εξής φορείς: Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Μαγνησία, Σύλλογος εργαζομένων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.


Στη συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη στις 7μμ στην πλατεία του Αγίου Νικολάου έκαναν σύντομο χαιρετισμό οι συνάδελφοι Κομνηνός Κώστας εικαστικός – ζωγράφος, Βλαχούτσος Κώστας μουσικός και Χλιαράς Στέλιος ηθοποιός εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου. Εκ μέρους του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου το λόγο πήραν ο Παπανικολάου Φώτης (παράρτημα Λάρισας) και ηΝτίνα Σταμπασίδη(μέλος του ΔΣ στο παράρτημα Τρικάλων).

Στις ομιλίες τονίστηκε η δεινή θέση που έχουν έρθει όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών. Περιγράφτηκαν ανάγλυφα τα τεράστια προβλήματα του κλάδου του Θεάματος Ακροάματος δηλαδή ότι επί της ουσίας από το Φεβρουάριο και μετά δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, ότι όποιος έχει κάποια δουλειά θα είναι κακοπληρωμένη, ότι οι περισσότεροι συνάδελφοιπλέον ζουν στο όριο η κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι αναγκασμένοι να κάνουν μια δεύτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.
Επίσης τονίστηκαν οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος. Ότι ο τρόπος που χειρίζεται την πανδημία γίνεται με βασικά με κριτήρια κόστους – οφέλους και όχι με υγειονομικά κριτήρια. Από τη μία υποκριτικά κλείνει τα μαγαζιά στις 12 το βράδυ, απαγορεύει τα πανηγύρια, δεν αφήνει τα θέατρα ανοιχτά για λόγους μη εξάπλωσης του Κορονοϊού και από την άλλη ανοίγει τον τουρισμό με γεμάτα αεροπλάνα και πλοία για χάρη των μεγάλων εταιριών.


Από όλους τους ομιλητές έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του αγώνα και την πάλης αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε το οτιδήποτε όπως απέδειξε και το πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μια εντυπωσιακή και ξεχωριστή πορεία στους δρόμους της πόλης με παλμό και ρυθμό υπό των ήχων των μουσικών οργάνων και των τραγουδιών του λαού μας.
Την ίδια ώρα μουσικοί και άλλοι συνάδελφοι από την δυτική Θεσσαλία, διαδήλωσαν στην πόλη των Τρικάλων. Σήμερα οι αγωνιστικές δράσεις ολοκληρώνονται με την κινητοποίηση από κοινού με εργατικά σωματεία και φορείς έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας για τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται παίρνοντας ώθηση από τις μαζικές κινητοποιήσεις μας… Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη!

Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
Παράρτημα Λάρισας Πανελλήνιου ΜουσικούΣυλλόγου
Παράρτημα Τρικάλων
Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων στον πολιτισμό και τις τέχνες Ν. Λάρισας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here