Δήμαρχοι χωρίς… αντίπαλο στη Μαγνησία – Με το βλέμμα στο 2023

111

Το νέο σύστημα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα καταργεί την απλή αναλογική και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της επικράτειας. Σημειώνεται η πως ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, απαιτεί την απόλυτη (151) και όχι αυξημένη (180) πλειοψηφία για να υπερψηφισθεί από την Βουλή, ενώ θα είναι ένας συνδυασμός του «νόμου Παυλόπουλου» και του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα βάσει του νέου νόμου ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον α’ γύρο αν λάβουν το 42%, όπως προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προέβλεπε ο «Καλλικράτης», θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων.

Αν κανείς από τους δυο υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 42% στον πρώτο γύρο, τότε θα υπάρχει και δεύτερος γύρος στον οποίο θα συμμετέχουν ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιοι και νικητής θα αναδεικνύεται, όποιος συγκεντρώσει το 50%+1.

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαίου 2019, τέσσερις από τους πέντε δημάρχους έλαβαν ποσοστό άνω του 42% την πρώτη Κυριακή. Πρόκειται για τον Αχιλλέα Μπέο, τον Δημήτρη Νασίκα, τον Μιχάλη Μιτζικό και τον Παναγιώτη Κουτσάφτη, ενώ σε τρεις περιπτώσεις διεξήχθη δεύτερος γύρος, στους Δήμους Ν. Πηλίου, Αλμυρού και Ζαγοράς Μουρεσίου.

Ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές όμως, ποια είναι η κατάσταση στους Δήμους της Μαγνησίας; Ποιοι δήμαρχοι είναι κυρίαρχοι και ποιοι εμφανίζονται λαβωμένοι με κίνδυνο στις επόμενες εκλογές να χάσουν τη θέση τους;

Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού μοιάζει να είναι ο Αχιλλέας Μπέος. Ο Δήμαρχος Βόλου διανύει την δεύτερη θητεία του και καθημερινά αποδεικνύει οτι παίζει χωρίς αντίπαλο. Οι δύο από τις τέσσερις παρατάξεις μειοψηφιών (εκτός Παπαδούλη – Ριζόπουλου) έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ οι προτάσεις τους δεν “περνάνε” στην πλειοψηφία του Βολιώτικου λαού. Όλα δείχνουν οτι και το 2023 ο Αχιλλέας Μπέος θα εκλεγεί άνετα από την πρώτη Κυριακή δήμαρχος του Βόλου.

Ίδια είναι η κατάσταση και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο Δημήτρης Νασίκας, κατέγραψε στις προηγούμενες εκλογές ένα εντυπωσιακό 56,56% αφήνοντας αρκετά πίσω τους αντιπάλους του. Η αντιπολίτευση που γίνεται στον Δήμο δεν είναι ισχυρή με αποτέλεσμα ο Νασίκας να φλερτάρει έντονα το 2023 με μία επανεκλογή, ίσως και με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του 2019.

Κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό του Ανατολικού Πηλίου είναι ο δήμαρχος Παναγιώτης Κουτσάφτης. Εκλεγμένος από τη δεύτερη Κυριακή με 51,71%, μοιάζει εύκολο να κατακτήσει το 42% που προβλέπει ο νέος νόμος, αφού την πρώτη Κυριακή του 2019 έλαβε 47%. Οι “μετοχές” του δεν έχουν πέσει, αφού άφαντη παραμένει η βασική του αντίπαλος Μαρία Σαμαρά, η οποία που και που κάνει τις παρεμβάσεις της μέσω… facebook!

Προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο του δημάρχου Αλμυρού. Ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος είναι ο μοναδικός δήμαρχος της Μαγνησίας, που την πρώτη Κυριακή δεν έλαβε το απαιτούμενο 42% που απαιτεί ο νέος εκλογικός νόμος, αλλά μόλις 36,2%, με τον Δημήτρη Εσερίδη να λαμβάνει 38,15% και να κατακτά την πρώτη θέση. Επειδή όμως, όλα δείχνουν οτι ο τέως δήμαρχος έχει αποσυρθεί, όλα δείχνουν οτι ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος θα βρει απέναντί του τη Ζωή Ράπου, η οποία το 2019 έλαβε 19,8%.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει όμως και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, που Η παρότι κέρδισε με άνεση τον αντίπαλό του τη δεύτερη Κυριακή, με τις κινήσεις του, δίνει καθημερινά πόντους στον Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν έχει καταθέσει τα “όπλα”. Επικοινωνιακά ο νέος δήμαρχος είναι απών από παντού και ελπίζει οτι με τις καθημερινές παρουσίες του στις δημοτικές ενότητες κερδίζει πόντους. Πάντως ο κ. Παπαδημητρίου μοιάζει έτοιμος για να αναμετρηθεί το 2023 με τον Μιτζικό, ενώ είναι πυκνή η ασχολία του με τα του Δήμου και οι δημόσιες παρεμβάσεις του.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here