Επίτροπος Γεωργίας από Θεσσαλία: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για τη στήριξη των παραγωγών

278

Επίσκεψη στη Θεσσαλία πραγματοποιεί ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊτσεχόφκι, μετά από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες της περιοχής, προκειμένου να δει από κοντά τις μεγάλες καταστροφές και να συζητήσει με πλημμυροπαθείς. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο γγ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στις περιοχές της Καρδίτσας παρών ήταν και ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Πριν φθάσει στον Πρόδρομο Καρδίτσας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο ΥπΑΑΤ, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω τα πλημμυρισμένα εδάφη της Φαρκαδόνας, του Κεραμιδίου, του Κοσκινά και του Παλαμά, καθώς και πάνω από τη λίμνη Κάρλα. Βλέποντας από ψηλά τη Λίμνη Κάρλα και τις πληγείσες περιοχές στα Τέμπη και στον Τύρναβο, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι απέκτησε μια πλήρη, εικόνα του μεγέθους της καταστροφής στον Θεσσαλικό κάμπο και της ανάγκης ουσιαστικής βοήθειας από την ΕΕ.

Στον Πρόδρομο Καρδίτσας επισκέφθηκαν οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, που έχασε τα μισά της ζώα στην πλημμύρα και η οποία στον ΙΑΝΟ είχε επίσης υποστεί καταστροφές.

«Η παρουσία του επιτρόπου υποδηλώνει ότι η Ευρώπη είναι εδώ», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πρόδρομο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες παραγωγούς.

Υπενθύμισε το συνεχές ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την περιοχή και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δώσει την ψυχή του»

Στο Σταυρό Φαρσάλων επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα, τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

«Η καταστροφή είναι πέραν όσων είχα φανταστεί και όσων είχα δει στις φωτογραφίες» που του είχε δείξει ο Έλληνας υπουργός, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώ αναφερόμενος στον κ. Αυγενάκη είπε ότι ο ΥπΑΑΤ δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΕΕ.

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η εικόνα από κοντά είναι το πιο δυνατό στοιχείο και γι’ αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αυγενάκη θέλοντας να δει αυτήν την εικόνα από κοντά.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Θα είμαι στο πλευρό σας», είπε ο Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι στους αγρότες, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι η παρουσία του σημαίνει πολλά για τους ίδιους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια βιομηχανικής ντομάτας στη Βαμβακού Φαρσάλων, που κι αυτά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, από φερτές ύλες από το διπλανό ποτάμι. Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ στον Επίτροπο Γεωργίας, το μείζον πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να προσεγγίζουν την πραγματική τιμή της απολεσθείσας παραγωγής.

Οι επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές συνεχίζονται.

Πηγή: liberal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ