Έρευνα της Εισαγγελίας Βόλου μετά από καταγγελία για ανεπεξέργαστα λύματα στο λιμάνι

359

Προκαταρτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία στον Βόλο μετά από καταγγελία πολιτών στις 6/10 πως ανεπεξέργαστα λύματα από αγωγούς του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ καταλήγουν στον Παγασητικό μέσω του χείμαρρου Ξηριά. Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν χθες δύο από τους μηνυτές, ο Μ. Βαξεβανόπουλος και ο Σ. Λημνιός.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι οποίοι έχουν προσκομίσει φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό, ο βιολογικός καθαρισμός του Βόλου δεν λειτουργεί «και ανεπεξέργαστα λύματα χύνονται καθημερινά στο λιμάνι και εκατοντάδες κυβικά υγρών αποβλήτων ρυπαίνουν τον Παγασητικό», ενώ χθες κατέθεσαν πως η Διεύθυνση Υγείας δεν είχε ενημερωθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία .
Όπως διαπίστωσαν οι ίδιοι, σύμφωνα με την καταγγελία τους, τα λύματα που χύνονται στα νερά του λιμένα του Βόλου οδηγούνται εκεί από υπόγειο αγωγό που βρίσκεται σε βάθος 4 μέτρων, καθώς δεν φθάνουν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του βιολογικού, οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ στις 14/10:
«Οι θεομηνίες Daniel & Elias, επέφεραν μεγάλη ανύψωση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νερών των οποίων η διαχείριση είναι δύσκολη έως αδύνατη σε πολλά σημεία της πόλης. Αποτέλεσμα αυτού του φαινόμενου, είναι ο πλημμυρισμός πολλών υπόγειων αποθηκευτικών χώρων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βιολογικός δέχεται κάθε μέρα 90.000 κυβικά μέτρα αραιωμένου λύματος, έναντι των 30.000 κυβικών μέτρων που αντιστοιχούν στην κανονική παροχή.
Η κατάσταση αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλή στάθμη στο σύνολο σχεδόν των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων, ιδιαίτερα στις χαμηλές περιοχές της πόλης (πχ Παλιό Λιμεναρχείο) καθώς έχει ξεπεραστεί η παροχετευτική δυνατότητα των δικτύων, όπως επίσης και η αντλητική ικανότητα των αντλιοστασίων. Η υψηλή στάθμη στα δίκτυα περιορίζει παράλληλα την λειτουργική τους δυνατότητα αλλά και τις δυνατότητες επεμβάσεων απόφραξης της υπηρεσίας.
H υπηρεσία εξετάζει μια σειρά παρεμβάσεων αντιμετώπισης των φαινόμενων αυτών, με αρχικό στόχο τον περιορισμό της όχλησης που δημιουργούν».

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ