Ηχηρό «όχι» από χιλιάδες Βολιώτες στην καύση σκουπιδιών

434

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε χθες στο Βόλο, όπου στο δρόμο κατέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι από μωρά στα καρότσια, μέχρι ηλικιωμένους για να πουν βροντερό όχι στην καύση RDF και SRF από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία μονάδα παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή.

Η συγκέντρωση των Βολιώτων στην Πλατεία Ελευθερίας από νωρίς, ενώ τους ανθρώπους κρατούσαν συντροφιά τα τύμπανα του σχήματος «CaRacaTu», ενώ το παρών έδωσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο Ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και η πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γιώργος Καλτσογιάννης και πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με ενημέρωση των συγκεντρωμένων για τα σωματεία και τους φορείς που παραβρισκόταν, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός εκπροσώπων των φορέων και στη συνέχεια μεγάλη πορεία που κατευθύνθηκε αρχικά στο Δημαρχείο Βόλου και κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ζητώντας την ανάκληση της άδειας καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

«Είμαστε πολλοί» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμης Τσάμης. Όπως τόνισε «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην καύση RDF ή SRF για την παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργειας στην περιοχή μας με δεδομένο και παραδεκτό από όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους ότι αφενός τα εργοστάσια της περιοχής μας δεν διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τους μηχανισμούς ασφαλείας και αφετέρου δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί αυστηροί και συνεχείς που να εξασφαλίζουν την αποτροπή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι στην πρόθεση της δημοτικής αρχής Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα παράγει SRF. Είναι υποχρέωση μας να γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιβαρύνει το περιβάλλον και σε οτιδήποτε βλάπτει την υγεία των ανθρώπων. Δεν έχουμε πειστεί ότι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό η ΑΓΕΤ. Δεν έχουμε πειστεί ότι υπάρχουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση της ΑΓΕΤ. Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Είμαστε ανήσυχοι γιατί από το εισαγόμενο υλικό είδαμε ότι περιέχει πλαστικό. Το μοναδικό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια είναι το φυσικό αέριο. Πρέπει να αποτρέψουμε ο Βόλος να γίνει το πείραμα όλης της χώρας που θα παράγει και θα καίει RDF και SRF».

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ελπιδοφόρα η συγκέντρωση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη συγκέντρωση πάρα πολύ ελπιδοφόρα, μαζική και παλλόμενη και δήλωσε χαρούμενη που οι πολίτες του Βόλου αντιδρούν, αντιστέκονται, διαδηλώνουν και βροντοφωνάζουν ότι στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ και όχι στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου.

«Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή η παλλαϊκή συγκέντρωση να αναμεταδοθεί, γιατί αποτελεί ένα μήνυμα πολιτικού και κοινωνικού αγώνα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους πολίτες του Βόλου, τον αγώνα και το αίτημά τους. Θεωρώ τιμή μου να είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που σήμερα είναι συγκεντρωμένοι εδώ δεν σκύβουν το κεφάλι, αγωνίζονται και διεκδικούν λύση», δήλωσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here