Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία: Πώς το νερό μολύνθηκε από κόπρανα και σαλμονέλα

169

Τα εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, ακόμη ζητούν απαντήσεις. Ακόμη οι αρχές ψάχνουν πώς το νερό του δικτύου μολύνθηκε από κόπρανα και σαλμονέλα, με αποτέλεσμα να πάνε δεκάδες άτομα στο Κ.Υ και στο νοσοκομείο Βόλου. Κάποιοι ακόμη νοσηλεύονται μετά την δυσάρεστη αυτή περιπέτεια.

Σε λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χ. Χατζηχριστοδούλου σε κοινή συνέντευξη τύπου, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που ελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα και θα αποκαλύψουν πιθανότατα πως προκλήθηκε η μόλυνση. Παράλληλα ΕΟΔΥ και Περιφέρεια θα ανακοινώσουν την νέα τους συνεργασία με στόχο να ελέγχονται προγραμματισμένα και με ασφαλεια οι γεωτρήσεις που υδροδοτούν τους δήμους στην Θεσσαλία.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικές οι ανακοινώσεις, καθώς θα ρίξουν φως στην αιτία που οδήγησε στην μόλυνση τόσων ανθρώπων. Μέχρι σήμερα η τοπική ΔΕΥΑ έχει ελέγξει όλο το δίκτυο από την γεώτρηση, τις δεξαμενές , μέχρι και την διακλάδωση που το νερό πάει στα δυο χωριά. Το παράξενο της ιστορίας, είναι πως μέχρι χθες βράδυ δεν βρέθηκε σπάσιμο στον αγωγό ώστε από εκεί να εισχωρήσουν τα βλαβερά στοιχεία. Αυτή η συνθήκη κάνει κάποιους στο δήμο να εξετάζουν και το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς. Όλα τα παραπάνω θα αποκτήσουν βάση αν οι γεωτρήσεις ανακοινωθεί πως είναι καθαρές. Αλλιώς το πρόβλημα αλλάζει και γίνεται πολύ πιο σύνθετο.

Η νέα συνεργασία του ΕΟΔΥ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον έλεγχο των γεωτρήσεων με εξειδικευμένες μετρήσεις, δίνει μια σημαντική λύση στους μικρούς δήμους και τις υποστελεχωμένες τοπικές μικρές ΔΕΥΑ που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο έργο τους. Μάλιστα πολλοί αυτοδιοικητικοί από αυτούς τους μικρούς δήμους θα … πανηγύριζουν, όταν θα δημιουργηθεί ο φορέας διαχείρισης υδάτων που εξαγγέλθηκε από κυβερνητικά χείλη, καθώς θα πάρει το βάρος της διαχείρισης των ΔΕΥΑ από τους καλλικαλλικρατικούς που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ