“Να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές” λέει καθηγητής-Δείχνει μετεγκατάσταση χωριών

268

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα κρούει ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, προτείνοντας «να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές» και να μετεγκατασταθούν οι οικισμοί που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Αυτό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής, κάνοντας λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό και σωστό σχεδιασμό» σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και άλλων περιοχών που βυθίστηκαν στα νερά και τη λάσπη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.

Με το σύστημα της πιλοτής τα νέα κτήρια

«Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα.

«Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτήρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής» πρόσθεσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Όπως είπε «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη» προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.

«Να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές»

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή», αποκάλυψε.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές» και θα πρέπει να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.

Πηγή: trikalavoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ