Οι λύκοι ανησυχούν τους κατοίκους σε χωριά της Μαγνησίας – Ακούν τις κραυγές σχεδόν κάθε βράδυ

224

Λύκοι προκαλούν αναστάτωση σε χωριά της Φθιώτιδας και Μαγνησίας. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να παρθούν μέτρα, ο Αρκτούρος διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί «υπερπληθυσμού».
Ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές των λύκων σχεδόν κάθε βράδυ. Ίδιες εικόνες περιγράφουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα. Στο Κυριακοχώρι της Δυτικής Φθιώτιδας, οι κάτοικοι βλέπουν συχνά λύκους να τριγυρνούν στην πλατεία του χωριού.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» αναρωτιέται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα.

«Οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κραβαρίτης δασοπόνος του Δασαρχείου της Λαμίας που ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική…», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.

Αιτήματα στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις
Ποικίλα και τα αιτήματα τα οποία δέχεται ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με το Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση.

Αρκτούρος: «Δεν έχουμε υπερπληθυσμό»
Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια». Αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου που παρακολουθούν την εξέλιξή του.

«Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ