Οκτώ άτομα στη φυλακή και 27 ένοχοι για τα επεισόδια οπαδών ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό το 2017

2591
ÆçìéÝò óôï Ðáíèåóóáëéêü ÓôÜäéï Í. Éùíßáò ìåôÜ áðü åðåéóüäéá ðïõ óçìåéþèçêáí åíôüò êáé åêôüò áãùíéóôéêïý ÷þñïõ êáôÜ ôçí áíáìÝôñçóç ìåôáîý ôïõ Ïëõìðéáêïý Âüëïõ êáé ôïõ öéëïîåíïýìåíïõ ÐÁÏÊ ôï ÓÜââáôï 17 Éáíïõáñßïõ 2011. (EUROKINISSI // ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 13/6 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η εκδίκαση της υπόθεσης για τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό στάδιο στις 6 Μαΐου του 2017.
Οι εικόνες από τις βιαιοπραγίες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που περιλάμβαναν από συμπλοκές, καταστροφές μέχρι και μαχαιρώματα, είχαν φτάσει σε κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά είχαν πάρει δημοσιότητα και στο εξωτερικό.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το δικαστήριο έκρινε ένοχους και καταδίκασε 27 από τους 36 συνολικά κατηγορούμενους, με τους 8 από αυτούς να οδηγούνται στην φυλακή, ενώ σε 15 επιβλήθηκαν -και- χρηματικές ποινές οι οποίες σε κάποιους άγγιξαν τα 3.500 ευρώ. Οι υπόλοιποι 9 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ομόφωνα, πλην ενός ο οποίος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία.
Οι 16 από τους 27 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για βιαιοπραγία με αφορμή αθλητική εκδήλωση από δράστες που χρησιμοποίησαν μέσα ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για την ζωή και την ακεραιότητα τρίτων σε διακεκριμένη μορφή.

Για τους υπόλοιπους 11, η κατηγορία μετατράπηκε και καταδικάσθηκαν με διατάξεις του νόμου 2725/99 περί αθλητικής βίας, ενώ το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους πως βρίσκονταν σε κατάσταση αυτοάμυνας.
Σε 8 καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, σε 7 εκείνο του πρότερου σύννομου βίου, σε 7 της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους, ενώ σε έναν μόνο ένοχο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και της επιδίωξης να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του μετά την τέλεσή της.

Επί των ποινών αναλυτικά:
Στους 8 καταδικασθέντες όπου επιβλήθηκε έκτιση της ποινής φυλάκισης στο σύνολό της, ο ένας καταδικάστηκε σε φυλάκισης 25 μηνών, ο δεύτερος σε φυλάκιση 20 μηνών, ο τρίτος 18 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, ο τέταρτος 15 μηνών και 1.500 ευρώ, ο πέμπτος 15 μηνών και 1.200 ευρώ, ο έκτος σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή 700 ευρώ, ενώ σε έβδομο και όγδοο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικές ποινές 700 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Σε 14 καταδικασθέντες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης η οποία αναστάλθηκε επί τριετία, ενώ 4 από αυτούς καλούνται να πληρώσουν και χρηματική ποινή. Αναλυτικά: ο πρώτος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, ο δεύτερος και τρίτος ενός έτους και χρηματική ποινή 700 και 500 ευρώ αντίστοιχα, και ο τέταρτος 10 μηνών και 150 ευρώ.
Στους υπόλοιπους δέκα για τους οποίους η ποινή φυλάκισης αναστάλθηκε επιβλήθηκαν: στον πρώτο ποινή φυλάκισης 20 μηνών, στον δεύτερο 18 μηνών, σε πέντε 15 μηνών, και σε τρεις 8 μηνών, ποινές οι οποίες αναστέλλονται επί τριετία.

Τέλος, σε πέντε καταδικασθέντες επιβλήθηκε μόνο χρηματική ποινή, τρεις εκ των οποίων καλούνται να καταβάλουν έκαστος 3.500 ευρώ, ενώ τέταρτος και πέμπτος 3.200 και 700 ευρώ αντίστοιχα.
Επιβλήθηκε, επίσης, στους ενόχους περιοριστικός όρος που τους απαγορεύει να παρακολουθούν αγώνες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ θα έχουν υποχρέωση να παρουσιάζονται δύο ώρες πριν τη διεξαγωγή τους στο ΑΤ τόπου κατοικίας τους για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο αποφασίστηκε πως ο περιοριστικός όρος αναστέλλεται για όσους καταδικασθέντες έχουν αναστολή της ποινής φυλάκισής τους και παραμένει σε ισχύ για όσους διατάχθηκε φυλάκιση.
Όλοι οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν όλοι από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, πλην ενός, ο οποίος είναι κρατούμενος για ενδοοικογενειακή υπόθεση και οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή.

Πηγή: thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ