Σαρηγιάννης για ποιότητα εδάφους στον θεσσαλικό κάμπο: Να μάθουμε που υπήρχαν φυτοφάρμακα για να δούμε αν έχουμε υπερσυγκέντρωση

507
Καταστροφές σε καλλιέργειες από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες "Daniel" και "Elias" στον θεσσαλικό κάμπο. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

«Το βασικό είναι να δούμε πρώτα απ όλα ποια είναι η κατάσταση της ποιότητας του εδάφους, ποιότητας με την έννοια της πιθανής επιμόλυνσης από είτε τοξικές ουσίες, είτε παθογόνους μικροοργανισμούς» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας.

«Εφόσον ξέρουμε ότι σε συγκεκριμένα σημεία η ποιότητα είναι ικανοποιητική φυσικά μπορούμε να πάμε σε επανακαλλιέργεια και εκεί πια νομίζω ότι – ξαναλέω στον βαθμό που δεν υπάρχει επιμόλυνση – προφανέστατα αντίστοιχα δε θα υπάρχει πρόβλημα και στο πιάτο μας» πρόσθεσε.

Επιπλέον πρόσθεσε για τα σημεία ελέγχου πως «οι κοινοτάρχες στα χωριά που πλημμύρισαν ξέρουν που περίπου βρίσκονταν τα φυτοφάρμακα, ποιοι αγρότες είχαν μεγάλες ποσότητες κλπ» προσθέτοντας πως «με αυτή την πληροφορία, βάζοντας σε ένα χάρτη και έχοντας την εικόνα της περιοχής, μπορεί κανείς να τρέξει εύκολα υδρολογικά μοντέλα τα οποία θα μας δώσουν την πιθανότητα να υπάρχει υπερσυγκέντρωση σ’ ένα σημείο. Και σε αυτά τα σημεία πρέπει να μετρήσει κανείς να δούμε αν πραγματικά είναι έτσι. Αν δεν είναι έτσι, όλα καλά και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν υπάρχει πρόβλημα κάπου εκεί πια θα πρέπει να υπάρχει η διαδικασία της αποκατάστασης της υγείας του εδάφους».

«Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές μάλιστα, οι οποίες είναι βιολογικές, δηλαδή βασισμένες σε μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να αποδομήσουν οποιαδήποτε επιμόλυνση και όχι μόνο την καινούργια, αλλά και ότι μπορεί να υπήρχε παραδοσιακά γιατί είναι μια περιοχή η οποία χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, χρησιμοποιεί λιπάσματα κλπ και άρα μια σχετική επιβάρυνση υπάρχει πάντα».

Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ