Τα σημεία «κλειδιά» στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

3779

Με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα, σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, την ώρα που έκαιγε η φωτιά στη Νέα Αγχίαλο.

Η επίδοσή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δε μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

Ήδη, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στο πόρισμα εμπεριέχονται μεταξύ άλλων τρία καίρια σημεία:
• Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης.

Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς.

• Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αν και Πυροσβεστική κάνει λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.

• Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ