Βόλος: Ιστορική απόφαση για τον παπά που κατηγορείται για πορνεία – Δεύτερος γάμος με ευλογίες Πατριαρχείου

507

Νέα δεδομένα και ιστορική ανατροπή στους κόλπους της Εκκλησίας δημιουργεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία ανάβει «πράσινο φως» για να επιτρέπεται ο δεύτερος γάμος των ιερέων. Η ιστορική απόφαση του Πατριαρχείου, εκ των πραγμάτων δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα και στην πολύκροτη υπόθεση με τον 48χρονο ιερέα π. Γιώργο Δεληκώστα στον Βόλο, που συντάραξε το πανελλήνιο, όταν ο αποκαλούμενος και πάπα – Χάρλει, όπως έγραψε αποκλειστικά ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ζήτησε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος να του επιτραπεί να παντρευτεί για δεύτερη φορά, ώστε το παιδί που κυοφορούσε η σύντροφός του, να γεννηθεί στους κόλπους μίας κανονικής οικογένειας.

Η απόφαση του Πατριαρχείου δημιουργεί πλέον βάσιμες προσδοκίες στον π. Γεώργιο Δεληκώστα ότι μπορεί να δικαιωθεί. Άλλωστε ο ίδιος στα υπομνήματα που έχει καταθέσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είχε επικαλεστεί το Πατριαρχείο.

«Τη συγκεκριμένη απόφαση τη βλέπω με θετικό μάτι. Στην ουσία εκτιμώ, πως η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς που είχα προβάλει ενώπιον των εκπροσώπων της Μητρόπολης Δημητριάδος, όταν ζήτησα να μου επιτραπεί ο δεύτερος γάμος. Ανυπομονώ πλέον να δω τις αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος…» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο π. Γεώργιος Δεληκώστας, που δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος αργότερα.

Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι δεν αποκλείεται αυτή η απόφαση να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την περιπέτεια του π. Γ. Δεληκώστα. Όμως υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν, αλλά και να ερμηνευτεί το πλαίσιο προϋποθέσεων, το οποίο συνοδεύει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμοδίους ώστε να δομηθεί μία επιχειρηματολογία που να «κουμπώνει» στην υπόθεση του Βόλου.

Η απόφαση της «ανατροπής»

Η είδηση της ιστορικής, όπως χαρακτηρίστηκε, απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μόλις έγινε γνωστή «γκρέμισε» το διαδίκτυο. Στην προσωπική σελίδα που διατηρεί ο π. Γεώργιος Δεληκώστας, ο οποίος κινδυνεύει με αποσχηματοποίηση, ενώ ήδη βρίσκεται σε αργία, αναρτήθηκαν από υποστηρικτές του διάφορα σχόλια και εκτιμήσεις, όσον αφορά στο πώς μπορεί να βρει εφαρμογή στη δική του υπόθεση.

Σημειώνεται, πως η υπόθεσή του έχει οδηγηθεί στο Ανώτατο Συνοδικό Δικαστήριο, όπου πολύ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί, κατηγορούμενος για «πορνεία».

Επί της ουσίας τώρα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλαβε την απόφαση να επιτρέπεται του λοιπού ο δεύτερος γάμος των ιερέων, σε περίπτωση χηρείας τους ή εάν τους εγκαταλείπει η πρεσβυτέρα τους.

Διευκρινίζεται ότι δεν θα ισχύει για όσους εγκαταλείπουν τις πρεσβυτέρες τους και επιθυμούν να νυμφευθούν κάποια άλλη γυναίκα.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και θα αποστέλλεται από τον οικείο ποιμενάρχη και θα κρίνεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης το Μυστήριο του γάμου για τον δεύτερο γάμο των ιερέων θα είναι διαφορετικό, μία απλή προσευχή και σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί επίσημο γράμμα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με λεπτομέρειες και κατευθύνσεις.

Παραπομπή στο Συνοδικό Δικαστήριο

Ο γνωστός ιερέας πολύ σύντομα αναμένεται να λάβει κλήση για περάσει την πόρτα του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «πορνείας», επειδή ζήτησε να του επιτραπεί να συνάψει δεύτερο γάμο, καθώς μετά τον χωρισμό του με τη σύζυγό του, συνήψε σχέση με άλλη γυναίκα η οποία κυοφόρησε και γέννησε το παιδί του.

Μετά την απολογία του στον εκκλησιαστικό ανακριτή της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δημ. Κατούνη, ο 47χρονος ιερέας παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, το οποίο όμως απέφυγε επιμελώς να εκδώσει απόφαση. Το Επισκοπικό Δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να αποφασίσει επί του «παραπτώματος» στο οποίο υπέπεσε ο ιερέας και έκρινε ότι στον κατηγορούμενο ιερωμένο πρέπει να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών και αφού επισημάνθηκε πως είναι αναρμόδιο να αποφασίσει, παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου. Αν και το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο δεν εκδώσει απόφαση, τον λόγο πλέον θα έχει το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Πηγή: taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here