Τι κοινό έχουν το εργοστάσιο Ζαχάρεως, η Εθνική οδός και η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής με την οικογένεια του Μ. Καραγάτση;

1445

Της Στέλλας Καρατζόγλου

Όταν κάποιος αντικρίζει το επώνυμο Καραγάτσης, στο μυαλό του έρχεται, εκτός από το δέντρο, η Ραψάνη, η Αβερώφειος σχολή με τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν και  πολλά ακόμα λογοτεχνικά αριστουργήματα που μας άφησε πίσω η πένα του Μ. Καραγάτση.

Όπως είναι γνωστό, το επώνυμο Καραγάτσης είναι ψευδώνυμο του συγγραφέα Δημήτριου Ροδόπουλου, ο οποίος ήταν γιος του Πατρινού Γεωργίου Ροδόπουλου και της  Ανθής Μουλούλη, η οποία καταγόταν από τον Τύρναβο. Ο Καραγάτσης ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειας και το τρίτο αγόρι που απέκτησαν. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, μιας που ο Μ. Καραγάτσης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για την περιοχή μας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως, είναι ότι ο αδερφός του, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, ίσως να ήταν εκείνος που αγάπησε την Λάρισα πιο πολύ και από όσο αγάπησε ο συγγραφέας τα καραγάτσια της αυλής του σπιτιού τους στην Ραψάνη!

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος γεννήθηκε στην Λάρισα, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με σπουδές στο Παρίσι και στην Βιέννη. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λάρισα αλλά και στην Αθήνα, συμμετείχε στην εκστρατεία της Κριμαίας αλλά και στην Μικρασιατική εκστρατεία και μόλις στα 28 του χρόνια ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών. Τα βήματα του δεν άργησαν να τον φέρουν στον βουλευτικό θώκο και το 1946 να τον ανεβάσουν ένα σκαλί παραπάνω, μιας και διορίζεται υπουργός – γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος. Η πορεία του διαγράφεται λαμπρή. Οραματιστής με μεγαλεπήβολα σχέδια, οξυδερκής, δεινός ρήτορας και πάντα ταγμένος στο πλευρό των Λαρισαίων. Το 1953 εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής και μένει στην θέση του για 10 ολόκληρα χρόνια.

Το έργο του

Από τα πρώτα του βήματα ήταν ξεκάθαρη η αγάπη του στην Λάρισα και το αποδείκνυε με κάθε ευκαιρία. Με δικές του ενέργειες δημιουργείται το εργοστάσιο Ζαχάρεως στην Λάρισα, μια βιομηχανία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νομού. Ήταν εκείνος που έπεισε τον Καραμανλή να δημιουργήσει το εργοστάσιο της Χαρτομάζας στην Λάρισα, παρά τον αρχικό σχεδιασμό που το ήθελε στην Καρδίτσα. Ήταν εκείνος που έβαλε πλάτη για την δημιουργία της γέφυρας στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη, καθώς μέχρι τότε οι προσκυνητές διέσχιζαν τον Πηνειό με βάρκα. Κατά την δημιουργία της Εθνικής Οδού, η Λάρισα ήταν εκτός των πόλεων τις οποίες θα διέσχιζε ο νέος δρόμος οπότε ο Ροδόπουλος επενέβη και κατάφερε να περάσει ο νέος δρόμος από την πόλη και να δώσει νέα πνοή στην Λάρισα και στην εξέλιξη της.

Ευεργέτης και μετά θάνατον

Ο Ροδόπουλος συνέχισε να δείχνει την αγάπη του στην Λάρισα και μετά θάνατον, αφού δώρισε το διώροφο πατρικό σπίτι της οικογένειας στην Αθήνα, δύο οικόπεδα στη Λεωφόρο Κηφισίας και κάποιες μετοχές εθνικής τραπέζης, τα οποία εκποιήθηκαν το 1990 και συγκεντρώθηκε το ποσό των 185.000.000 δρχ. Με τα χρήματα αυτά κτίστηκε  το Ροδοπούλειο Ίδρυμα, που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ