Την Ημέρα εορτασμού της Δημοκρατίας τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

373

Στην αξία της δημοκρατίας και στην ιστορική διαδρομή της από τους κλασικούς χρόνους της αθηναϊκής δημοκρατίας έως τις μέρες μας εστίασε την αναφορά του  ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Η αναφορά έγινε επειδή η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1997 ως η Διεθνής Ημέρα Εορτασμού της Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ενώ το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας.

«Ο σημερινός εορτασμός έχει στόχο να αναδείξει τις δημοκρατικές αξίες, δηλαδή την ελευθερία και τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την αξιοκρατία, την άφοβη βούληση και έκφραση της δικαιοσύνης, το συλλογικό συμφέρον, τη συνεργασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας.

Ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι «η δημοκρατία γεννήθηκε πριν από είκοσι πέντε αιώνες σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης και ετυμολογικά σημαίνει ότι ο δήμος κρατεί, δηλαδή ότι ο λαός κυβερνά».

Τονίζοντας την αξία της αθηναϊκής δημοκρατίας του Περικλή κατέληξε: «Η Ελλάδα έχει χρέος να διαφυλάξει τις αξίες της δημοκρατίας και να υπενθυμίζει σε όλους την ιστορική διαδρομή των δημοκρατικών θεσμών. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ευέλικτο και επιτρέπει τη διαπραγμάτευση και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μπακογιάννης, “στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”. Εύχομαι να συνεχίσουμε να τιμούμε έμπρακτα το δημοκρατικό πολίτευμα, κληρονομιά των προγόνων μας.»

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ