Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Πάνου Τσακλόγλου

301

Στα χέρια ενός τεχνοκράτη, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Τσακλόγλου, περνάει το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού, με τον νέο υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων να καλείται από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του να διαχειριστεί θέματα καθημερινότητας, όπως η διαχείριση των αντιδράσεων για τα αναδρομικά, οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα είσπραξης οφειλών, κυρίως των μη μισθωτών, αλλά και οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19, στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, βεβαιώς, ο κ. Τσακλόγλου, που μπορεί να αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργική θέση, έχει όμως μεγάλη εμπειρία στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς έχει βρεθεί σε διαπραγματευτικές ομάδες των ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους την περίοδο της κρίσης, εκτιμάται πως θα είναι το πρόσωπο «κλειδί» για να προωθήσει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της έκθεσης του καθηγητή Πισσαρίδη και αφορούν δομικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετείχε στη συγγραφή κάποιων τμημάτων της έκθεσης, που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα προκειμένου να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ των προτεινόμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η αύξηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος κύριας ασφάλισης, προκειμένου να δημιουργηθούν περαιτέρω αντικίνητρα για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και η μετατροπή του συστήματος που διέπει την επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας, σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό, για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους περνάει μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να υλοποιηθεί μεμονωμένα ή συνδυαστικά, τόσο μέσω της μείωσης των εισφορών υγείας όσο και μέσω της επιβολής πλαφόν, πολύ χαμηλότερου από το σημερινό, στο ασφαλιστέο εισόδημα.

Οσο για την πρόταση κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από το πόρισμα που είχε καταλήξει η Επιτροπή Σοφών για την επικουρική ασφάλιση όταν υφυπουργός ήταν ο νυν υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, όμως η τότε συγκυρία κρίθηκε ακατάλληλη για την προώθησή της. Πλέον, όπως φαίνεται και από την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο του κ. Τσακλόγλου, θεωρείται ότι ήρθε η ώρα για μια νέα, δομική αυτή τη φορά, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ