Το Μεταξοχώρι των καλλιτεχνών και των αλλοπαρμένων

3436

Στα ανατολικά του νομού Λάρισας και λίγο έξω από την Αγιά, βρίσκεται το Μεταξοχώρι ή για τους παλιούς Ρέτσιανη. Ένα χωριό που έζησε την ακμή του κατά τα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, με τα πέτρινα αρχοντικά να κουβαλούν ακόμα την αίγλη του παρελθόντος.

Πηγή: parallaximag.gr/taxidi/diamoni/sto-magiko-metaxochori

Επί Τουρκοκρατίας και στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, μεταξύ 1540-1570,  το Μεταξοχώρι, παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στην κόρη του Μιχμιμά. Αυτή μετέτρεψε την Αγιά, τη Θανάτου, τη Νιβόλιανη, τη Σελιτσιάνη και τη Ρετσιάνη σε βακούφια, αφιέρωσε δηλαδή τα έσοδα από τη φορολογία σε ευαγή ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης. Κάτω από αυτή την ιδιότητα τα χωριά που ανήκαν στην οθωμανική πριγκίπισσα είχαν μια προνομιακή φορολογική μεταχείριση, γεγονός που έδωσε σ’αυτά τη δυνατότητα μιας γρήγορης και σταθερής δημογραφικής ανάπτυξης.

Το Μεταξοχώρι από πολύ νωρίς ανέπτυξε τον κλάδο της υφασματοποιίας αλλά και το εμπόριο των κόκκινων νημάτων προς την Ευρώπη, μετά την διάλυση του συνεταιρισμού των Αμπελακίων.

Πηγή: www.maxmag.gr/agnosti-ellada/metaxochori-agias-to-chorio-ton-kallitechnon/

Στις μέρες μας, στο Μεταξοχωρι ζουν 478 κάτοικοι, αλλά κατάφερε να γίνει γνωστό, εκτός της ομορφιάς του, και για τους καλλιτέχνες που το επέλεξαν σαν μόνιμο τόπο κατοικίας. Συγγραφείς, μουσικοί, ηθοποιοί όπως η Άννα Βαγενά, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Κάτια Αντωνοπούλου, ο Παντελής Καλιότσος, ο Γιάννης Κοντός, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Ρένα Αγγουρίδου, η Μάρθα Φριντζήλα, βρήκαν τον παράδεισο τους στο μαγικό χωριό της Αγιάς, που δροσίζεται από τον ποταμό Άμυρο και βρίσκει σκιά κάτω από τα πλατάνια.

Πηγή: www.maxmag.gr/agnosti-ellada/metaxochori-agias-to-chorio-ton-kallitechnon

Το Μεταξοχώρι είναι μποέμ και αρχοντικό μαζί… Φιλόξενο και λίγο μυσταγωγικό…Τόπος με έντονη δόνηση που καταφέρνει να σε αποφορτίσει με το που καθίσεις για ένα τσιπουράκι στην μικρή του πλακόστρωτη πλατεία.

Και αν είσαι τυχερός, μπορεί να μπλεχτείς σε κανέναν μικρό γλεντάκι που θα στηθεί εύκολα και χωρίς πολλά φτιασίδια. Το Μεταξοχώρι, είναι το χωριό των ανθρώπων που ξέρουν να ζουν όμορφα! Είναι το χωριό των ανθρώπων που εμπνέονται!

Πηγή: www.maxmag.gr/agnosti-ellada/metaxochori-agias-to-chorio-ton-kallitechnon

Στέλλα Καρατζόγλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ