Τουρκικά παιχνίδια ανοιχτά του Καστελόριζου: Το «κρυφτό» του Oruc Reis και η βόλτα του γεωτρύπανου Kanuni

340

Η Τουρκία συνεχίζει τα προκλητικά της παιχνίδια ανοιχτά του Καστελόριζου την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν στρέψει το βλέμμα τους επάνω της και είναι έτοιμες να συζητήσουν τις ενέργειές της που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.

Ενώ πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα επιβληθούν τον Δεκέμβρη και η Αθήνα συνεχίζει τις πιέσεις με στόχο την τιμωρία της γειτονικής μας χώρας το γεωτρύπανο «Kanuni» εμφανίστηκε νότια του Καστελόριζου και την ίδια στιγμή το Oruc Reis άνοιξε ξανά τα ραντάρ του.

Η θέση του «Kanuni» και ο προορισμός του

Το γεωτρύπανο εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/10) νότια του Καστελόριζου, φαίνεται πως πλέει με ταχύτητα 7 κόμβων και έχει κατεύθυνση το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, είναι δεδομένο πως μιλάμε για μια ακόμα κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «δυναμιτίζει» το κλίμα και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επανέναρξης τους διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

To Oruc Reis άνοιξε ξανά τα ραντάρ του

Το Oruc Reis άνοιξε τα ραντάρ του χθες και κινείται με χαμηλή ταχύτητα στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με το OPEN νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (14/10) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ενεργοποίησε ξανά τα ραντάρ του και είναι πλέον ορατό.

Το τουρκικό πλοίο, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, πλέει με μικρή ταχύτητα 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο.

Δείτε τον χάρτη με το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού από το marinetraffic

Το Open αναφέρει πως το Oruc Reis συνοδεύεται από 5 πολεμικά πλοία και φέρεται να έχει ποντίσει καλώδια.

Οι κινήσεις του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου παρακολουθούνται στενά από πέντε πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis ξεκινά σήμερα σεισμικές έρευνες – Η αντίδραση της Ελλάδας

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα. «Το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές. Σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ.

«Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε άμεσα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Αυτή τη στιγμή το Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει ποντίσει καλώδια» αναφέρουν σκάφη του στόλου μας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όπως αναφέρουν τα παραπλέοντα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μας στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ποντίσει καλώδια αλλά δεν πραγματοποιεί στην παρούσα φάση έρευνες.

Πλοία επιφανείας και υποβρύχια παρατηρούν κάθε του κίνηση, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε έρευνες

Στην περιοχή έχουν σπεύσει πλοία επιφανείας του στόλου μας αλλά και υποβρύχια τα οποία παρακολουθούν επισταμένως τις κινήσεις του σκάφους της γειτονικής χώρας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί την παρούσα προκλητική ενέργεια ως πολύ πιο σοβαρή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες και έχει αποφασίσει πως θα αντιδράσει ανάλογα με τον τρόπο που θα κινείται το Oruc Reis, ιδίως εάν επιχειρήσει να εισέλθει στην περιοχή των χωρικών μας υδάτων, δηλαδή εντός 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Οι ανώτατοι επιτελείς εκτιμούν ότι οι Τούρκοι είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να εισέλθουν προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις αντιδράσεις μας ενώ στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είναι πεπεισμένοι ότι οι γείτονες επιδιώκουν ένα θερμό επεισόδιο το οποίο όμως επιχειρούν να στήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην φανεί ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για μια τέτοια εξέλιξη είναι εκείνοι.

Από χθες πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους αρχηγούς των τριών όπλων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ