Βαρουφάκης: Χωρίς ένα δημοσιονομικό σοκ δεν αντιμετωπίζεται η κρίση από τον κορονοϊό

327

Δημόσια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα μεταδοθεί και από το Κανάλι της Βουλής, για την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου προτείνει με ανακοίνωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης υπενθυμίζει ότι το κόμμα του από την πρώτη στιγμή στήριξε τα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, προσθέτει, «από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει ότι για κάθε μέρα που περνά χωρίς ένα άμεσο, δυνατό, δημοσιονομικό σοκ, το κόστος αντιμετώπισης της νέας τροπής της Οικονομικής και Κοινωνικής Κρίσης θα ανέβαινε εκθετικά».

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επιδόθηκαν σε μια ακολουθία ανακοινώσεων χλιαρών μέτρων. Αντί για κουρέματα υποχρεώσεων προσέφεραν το «άδωρον δώρον» της αναβολής πληρωμών, που τελικά αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος της κρίσης. Σήμερα, 30η Μαρτίου, είχαμε άλλη μια δέσμη ανερμάτιστων, χλιαρών μέτρων που επιβεβαιώνουν ότι:

* Συνεχίζεται η άκαρπη πολιτική δανεισμού προς τις επιχειρήσεις (βλ. «επιστρεπτέα προκαταβολή») – αντί για κουρέματα των οφειλών τους

* Εξακολουθεί να αποφεύγεται η ανάγκη τονωτικών δημοσιονομικών ενέσεων, τις οποίες επ’ ουδενί δεν υποκαθιστά η απλή πρόβλεψη αναπόφευκτων δημοσιονομικών ελλειμμάτων

* Δεν προσφέρεται καμία ουσιαστική νέα χρηματοδότηση για το ΕΣΥ. (Ακόμα και το νέο επίδομα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν συγκεκριμενοποιήθηκε).

* Παρά τα 150 εκ ευρώ που αναφέρθηκαν για τον πρωτογενή τομέα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναγκαία τροφοδότηση των εγκλωβισμένων στα σπίτια τους Ελλήνων με ελληνικά προϊόντα τα οποία τώρα δεν θα εξαχθούν.

* Ακόμα δεν απάντησαν για τα κόκκινα δάνεια, την μονιμοποίηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων, ή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έπρεπε να παγώσουν τον «Ηρακλή» ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις στα αρπακτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να δανειστούμε από την τρόικα άλλα 12 δισ. ευρώ

* Ακόμα δεν κατήργησαν την αστεία, πλέον, προπληρωμή φόρου. Αν δεν καταργήσουν τώρα αυτή την απαράδεκτη μνημονιακή δέσμευση, πότε θα το κάνουν;

* Ακόμα δεν δρομολόγησαν τις χρεωστικές κάρτες για 300 χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες που ακόμα και οι σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών αφήνουν έξω από κάθε δίχτυ προστασίας. Θα το κάνουν; Αν όχι, καταδικάζουν 1 εκατομμύριο Έλληνες χωρίς πόρους, χωρίς επιδόματα, χωρίς εισοδήματα να αργοπεθαίνουν εγκλωβισμένοι σε υγρά σπίτια και διαμερίσματα.

Πέραν των λεπτομερειών, κάθε μέρα που περνά φανερώνει μια κυβέρνηση χωρίς στρατηγικό σχέδιο, ούτε για την οικονομία, ούτε για τον τρόπο διεκδίκησης του ευρωομόλογου, ούτε για την προστασία της εργασίας ή των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε για το πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει την μαζική εξέταση των πολιτών για τον κορονοϊό ώστε να αρχίσουν, τη σωστή στιγμή, να χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ούτε για την προστασία των προσφύγων από την εξάπλωση του Covid-19 σε κολαστήρια όπως η Μόρια.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ