Βαρουφάκης: Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

439

Τις προβλέψεις του για τους μη προνομιούχους, την ανεργία και τις ίδιες τις τράπεζες διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Επίκεντρο των δηλώσεών του αποτέλεσε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπισή του.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι «υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες ορθολογικές εναλλακτικές» και για τον λόγο αυτό κάλεσε σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα, φορείς, δήμους κλπ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το ΜέΡΑ25 θα διοργανώσει την 24η Φεβρουαρίου ημερίδα όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του διαλόγου αυτού.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που ανησυχούν, δεν διεκδικούμε αυτό το μονοπώλιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος που προτείνουμε πρέπει να υπερβαίνει τα κόμματα και τις ηγεσίες τους και να συμπεριλάβει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μέγεθος της απειλής για την κοινωνική συνοχή».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τις αγοραίες «λύσεις» υπαγορευμένες απ’ την Τρόικα -όπως ο «Ηρακλής». «Το ΜέΡΑ25 διαφωνεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι αποτελεί «ιερή υποχρέωση όλου το πολιτικού συστήματος να βάλει τους πολίτες του μπροστά απ’ τους κερδοσκόπους και με αυτό ως κριτήριο να λύσει οριστικά ένα πρόβλημα που είναι εθνικής σημασίας».

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «καταιγίδα πλειστηριασμών που θα δώσει το τελικό χτύπημα στους μη προνομιούχους, δημιουργώντας:

  •  Νέα ανεργία καθώς μικρές επιχειρήσεις θα ρευστοποιηθούν.
  • Νέα ανασφάλεια στη μεσαία τάξη
  •  Περιορισμό κατανάλωσης, μικρομεσαίων επενδύσεων κλπ

Οι Τράπεζες

«Αυτές οι εξελίξεις, μεσοπρόθεσμα, θα αποσταθεροποιήσουν τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες, λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας, δεν θα βρίσκουν πελάτες για στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια, ακόμη και αν αρχίσουν να τα προσφέρουν» εκτίμησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τράπεζες πρέπει αναμφισβήτητα να εκκαθαρίσουν τα βιβλία τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Όμως, σημείωσε, κάθε προσπάθεια να γίνει αυτό, μέσω πωλήσεών τους, απαιτεί αγοραστές «κόκκινων» δανείων πρόθυμους να πληρώσουν, π.χ. μισοτιμής που να συμφέρει τις τράπεζες. Αφού έκανε λόγο για έναν διαρκή φαύλο κύκλο ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων μέσω της πώλησής τους, είναι καταδικασμένη να αποτύχει .

Προτάσεις

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών όπου θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια. Επίσης, να δοθούν στις τράπεζες τίτλοι της ΔΕΑΔΙΧ ίσης ονομαστικής αξίας με εκείνης των μεταφερόμενων δανείων στηριζόμενοι από τα ενέχυρα -ακίνητα συν τις εγγυήσεις του δημοσίου. Να νομοθετηθεί μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και καταστημάτων εφόσον η επιχείρηση λειτουργεί. Να ιδρυθεί Συμβούλιο Εκκαθάρισης αποτελούμενο από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των τραπεζών, των δανειοληπτών και κληρωτούς πολίτες, που θα συντάσσει κανόνες στρατηγικών κακοπληρωτών και εξωδικαστικά, συντάσσει κατάλογο των στρατηγικών κακοπληρωτών των οποίων τα ακίνητα διακρατεί η ΔΕΑΔΙΧ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, επιτυγχάνεται η εξυγίανση των τραπεζών, η προστασία πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από την ρευστοποίηση, η εκποίηση των ακινήτων των στρατηγικών κακοπληρωτών, η ωφέλεια της κοινωνίας και του δημοσίου και ο τερματισμός του φαύλου κύκλου πτωχευμένων τραπεζών και πτωχευμένων μικρομεσαίων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ