Βαρβιτσιώτης: Ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία των Δ. Βαλκανίων και προστατεύονται τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά

390

Δύο σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η πρώτη αφορά στο νέο πλαίσιο διεύρυνσης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων και η δεύτερη, την πρόβλεψη για την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών που περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκαν δύο πολύ σημαντικά, για την Ελλάδα, θέματα και έλαβαν την έγκριση του. Το πρώτο, αφορά στη διαδικασία της διεύρυνσης. Μετά την πετυχημένη σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς το γεγονός ότι, πλέον, στη διαπραγματευτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πάρα πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι ένα σημείο το οποίο υποστηρίζουμε θερμά» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το δεύτερο θέμα αφορά το Brexit, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στο διαπραγματευτικό πακέτο το σημείο που αφορά την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. «Ο κ. Μπαρνιέ έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο. Πρέπει να κρατήσει ισχυρή την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία. Και για μας είναι πολύ σημαντικό, ότι πέρα από τις ονομασίες προέλευσης για τα προϊόντα μας, βάζουμε και τα πολιτιστικά αγαθά» ανέφερε. Καταληκτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει την Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ